Hírek

2013.09.22. 14:10

A vörös lehet az igazi

Szombathely - A borfogyasztás igazi örömforrás lehet az életben, nem kell megtagadnunk, de fontos a mértékletesség. Emellett tápláló étrend mellett pedig kiváltképp hasznos az egészségünkre.

Ambrózai Zsuzsanna

A Castanea, vagyis az Egészséges középkorúakért egyesület egészségnapot tartott a Gothard Jenő Általános Iskolában szombaton. Számtalan testmozgási lehetőség mellett – mint pilates, zenés torna, vagy éppen ügyességi játékok – volt biopiac, vagyis házi termékek vására, egészségi állapotfelmérés és jó néhány előadás, a paleolit táplálkozásról, a természetben gyűjthető növényekről és azok táplálékként való fogyasztásáról, valamint szó volt a borról, mint az egészség jelképéről. Ez utóbbi igencsak érdekes prezentációnak bizonyult, amely során az érdeklődők megbizonyosodhattak a bor, illetve a szőlő valóban jótékony hatással lehet szervezetünkre.

Az előadó dr. Fábián Mária, egyébként gyermekorvosként tevékenykedik és jó néhány éve foglalkozik a témával. Saját bevallása szerint lelkes múzeumlátogatóként feltűnt neki, hogy mennyi művészeti alkotásban jelenik meg a szőlő, a bor jelképként, fontos fogyasztási elemként. Ez volt a katalizátora, hogy belemélyed ebbe a témába, s hamarosan ő maga is szembesült azokkal a tényekkel, amelyeket megosztott hallgatóságával szombat délelőtt.

– A borfogyasztás tulajdonképpen egyfajta örömforrás az életünkben, nem kell megtagadnunk, ugyanakkor ügyelni kell a mértékletes fogyasztására. Már az ókorban is foglalkoztatta az embereket a bor és annak vélt, illetve valós jótékony hatásai. Hyppocrates is használta, vizelethajtóként, fertőtlenítőként valamint nyugtatóként. Az első kettőre ma már ismerünk hatásosabb megoldásokat is, utóbbi azonban minden kétséget kizáróan megállja helyét manapság is, még ha nem is orvosi szempontból – mondta mosolyogva a doktornő, aztán komolyabb vizekre eveztünk.

A bornál, és ezáltal a szőlőnél előtérbe kerül az antioxidáns, vagyis az az anyag, amely leköti a szabad gyököket. Emellett a szőlő tele van polifenolokkal, amelyek a magjában és a héjában találhatóak meg. Természetesen ahhoz, hogy kedvező hatását a borban is megőrizze, megfelelően kell kezelni a szőlőt. A vörös szőlő, avagy abból készült bor fogyasztása kedvező, ugyanis ez az anyag az erek belső falára hat. Ez azért is fontos, mert manapság nincs olyan gyógyszer a forgalomban, amely kedvezően hatna erre a területre – mondta a szakember.

Persze, nem elég csak a vörösbort fogyasztani, emellett szükséges a megfelelő életvitel is, avagy a helyes táplálkozás, és a testmozgás. A doktornő azt mondja, manapság igencsak sokat foglalkozunk a diétázással is. Alapvetően mindegy milyen étrendet követünk, melyik diétát tartjuk be, a lényeg azon van, hogy megfelelően táplálkozzunk, és azt tudjuk megtartani. És akkor emellé jöhet a jó kis vörösbor, nem több mint napi két–három deciliter, ami valóban az egészségünkre fog válni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!