Hírek

2013.09.16. 11:05

Alkotótábor Oszkón

Oszkó - Alkotótábort szervezett és a résztvevők munkáiból kiállítást rendezett Nádler László, az Oszkóban élő képzőművész. A tárlat szombaton nyílt.

Merklin Tímea

Üdvözölte Nádler László kezdeményezését az oszkói polgármester, Hosszú Zoltán, mert a 670 lakosú faluba művészetet hozott, a saját tevékenységén kívül most másoknak is lehetőséget adott az alkotásra. Érkeztek festeni vágyók Budapestről, Oroszlányból, Balatonfelvidékről is.

– Nádler László 1991 óta oszkói lakos, épített újonnan egy házat, és felújított egy meglévő régit, ebben alakította ki galériáját, amelyet sokan látogatnak, akik a pincesorra mennek, vagy akik a Jeli Arborétumba tartanak – tudtuk meg Hosszú Zoltántól.

A most először szervezett alkotótáborban hét festő és egy költő vett részt. Az elkészült munkákat Gergye Rezső, a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatója méltatta, utalva arra is, hogy a hegyháti alkotótábor ötlete nem idén merült fel először, nagyon örül, hogy végre megvalósulhatott. A tábort az oszkói önkormányzat támogatta, és szeretnének további szponzorokat találni.

Gergye Rezső kiemelte azt a képet, amelyen libák bandukolnak egy mezőn mert gyermekkorába és Erdélybe vitte vissza őt ez a mű, ma már nem gyakran látunk élő libát.

– Látunk lovat és egy macskát, egy régi pincét, amelyből hála az égnek van még itt Oszkóban. Többször megnéztem azt a képet, amelyen ez a ház látható, amikor még készülőben volt. A vöröses-piros falak lángolva közelítenek felém. Egyszerűen szép – mondta Gergye Rezső, majd arról beszélt, mennyire fontos az is, ami egy kép elkészültéig történik, és ami történt itt is Oszkóban az első alkotó táborban.

– Az alkotók együtt vannak napok óta és hatnak egymásra. Egészen biztosan az a libás kép, vagy a vörösben égő ház nem ilyen lett volna, ha nem közösségben készül. A képekben a többiek alkotása is benne van, továbbgondolva. Hiszem, hogy egy alkotás nem fejeződik be az ecset letételénél, mert akik azokat megtekintik, azok egy szellemi síkon tovább alkotják a művet. Látom azt is, hogy jövőre az alkotók megjelennek Vasváron és a Hegyhát több településén, a Csónakázótónál, a Szentkúton, a főtéren a Sáncnál, a templomnál és alkotnak az utcán. Az emberekre ez hatni fog és viszont. Nagyon örülök László és alkotótársai tevékenységének. Most itt valami új születésnek is tanúi vagyunk. majdan évek múlva visszatekintve ezt a mai napot egy nagyon fontos állomásnak fogjuk megélni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!