Hírek

2013.09.02. 14:15

Interaktív turizmus - Sikeres a Vulkán Park

Megközelíti a 10 ezret a Kemenes Vulkán Park látogatóinak száma, pedig csak pár hónapja nyitottak és a nyár itt nem főszezon.

Kozma Gábor

A töretlen siker titka számos tényezőben rejlik. Leginkább magában a Vulkán Parkban, amely komplex módon öleli fel és szemléli a turizmust. Másrészt a központi épület belbecsében, amelyet nyugodtan nevezhetünk óriás tudáskockának is. Mindezt pedig úgy, hogy végig játszva, szórakozva tanulunk.

A sokak által külleme miatt bunkerként emlegetett épületben (amely pedig építészeti telitalálat, hiszen egyszerre fejezi ki a Sághegy keménységét, a kőbányászatot és a mai dinamikát) egymást érik a meglepetések. Nincs olyan fiatal, akit ne csábítana el valamelyik terem. A szinteken interaktív számítógépes szimulációk, akár egy földrengést is megtervezhetünk. De beláthatunk a föld mélyébe, a vulkáni kürtőkbe is.

Ponty Veronika munkatárs a hegyen lévő új táblákat mutatja (Fotó: Kozma Gábor)

– Kérésre olyan védőeszköz is felpróbálható, amilyet a vulkánkutatók használnak – mondja Ponty Veronika kiállítási animátor. – A lényeg azon van, hogy a látogatók átéljék a természet fenségességét, megismerjék logikai rendjét. Úgy tapasztaljuk, hogy a fiatal generációnak nagyon bejön ez a fajta szemléltetés, tényleg játszva tanulnak – halljuk.

De a felnőttek sem panaszkodnak. Az a koncepció, amely ide csábítja a turistákat, láthatóan működik. A fürdő, a múzeum, a látványház és tanúhegy a maga pincéivel olyan komplex egységet alkotnak, amely bárhol a világon eladható. – Az első lépések biztatók – ezt erősíti meg Fehér László polgármester. – Úgy látjuk, nem hiába szavaztunk bizalmat és pénzt e projektnek. Érezhető a változás, s ha a turizmus megy előre, húzza magával a többi szektort is. Hogy csak azt mondjam, élénkül a hegy, egyre jobb borok kerülnek ki innét. Sokágú ez a történet és remélhetőleg városunk javát szolgálja – így a városvezető.

Óriás ökoplakát előtt az új Sághegy Múzeum vezetője, Ferenczi Sándor és Ponty Veronika. Bepillanthatunk az elmúlt évezredekbe (Fotó: Kozma Gábor)

A központi épület után a megújult Sághegy Múzeum felé vesszük az irányt. Itt Ferenczi Sándor fogad és bemutatja az ökoszemléletű tárlatot. Képet nyerhetünk a geotermikus energiáról, a kőbányászatról, a múltról. Természetes, hogy kis sétát teszünk a csodálatos hegyen, megtekintve a kürtőt, a bazaltoszlopokat, a páratlan természeti környezetet. Mindezek után a Krisztina csárdába érkezünk, ez is része a programnak. Kovács Istvánné, Hugi néni, a vezető mutatja be a pincét, a helyi termékeket és a gasztronómiai különlegességeket Ő így summáz: – Ha összefogunk, mindannyian megélhetünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!