Hírek

2013.09.27. 10:45

Járási mentőcsoportok riasztási gyakorlása

Vas megye - Az idei évben Vas megye három járásában alakult önkéntes mentőcsoport, elsőként a kőszegi járás védelmére az Írottkő Mentőcsoport, majd a szombathelyi székhelyű Borostyánkő Mentőcsoport, legutóbb pedig a szentgotthárdi járás területén létrejött a Hármashatár Mentőcsoport. Ezen mentőcsoportok riasztási gyakorlására kerül sor a következő időszakban.

Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A mentőcsoportok tagjainak a megtanultak készségszintű alkalmazása, fejlesztése érdekében riasztási és értesítési gyakorlással egybekötve évente elméleti és gyakorlati felkészítéseket szükséges tartani. A gyakorlások a továbbképzések mellett azt a célt szolgálják, hogy a mentőcsoportok tagjainak elérhetőségét pontosítsuk, ezáltal biztosítva a szervezet alkalmazhatóságának folyamatos napra készen tartását. A riasztási gyakorlás távolabbi célja a szakmai szempontok mellett, hogy a mentőcsoportok tagjai kötetlen csapatépítő tréning keretében jobban megismerhessék egymást, fejlődjön az egymásba vetett bizalom, összetartozás-érzés.

Az eddig megalakult járási mentőcsoportoknak a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság riasztási gyakorlást szervez. A járási mentőcsoportok idei, őszi gyakorlása a teljes személyi állományt érinti, ami az Írottkő Mentőcsoport esetén 36 fő, a Borostyánkő Mentőcsoportnál 37 fő, a Hármashatár Mentőcsoport esetében pedig 33 fő.

A riasztást a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a megyei főügyelet és a helyi szervek ügyeleti szolgálatai útján rendeli el. Az ügyeleti szolgálatok értesítik a mentőcsoportok parancsnokait, a parancsnokok az egységvezetőket, az egységvezetők pedig riasztják a beosztott tagokat. A riasztás vétele után a mentőcsoportok tagjai a lehető legrövidebb időn belül, a meghatározott technikai eszközökkel és felszerelésekkel bevonulnak a kijelölt gyülekezési helyre, jelentkeznek egységvezetőjüknél, aki meghatározza a további feladatokat.

A megye reagálóképességének növelése érdekében az idei év végére Vas megye minden járásában megalakulnak a járási mentőcsoportok. Szeptember 28-án a sárvári járás területén rendszerbe áll a Rába Mentőcsoport, majd október 19-én a Vasvári Járási Hegyhát Mentőcsoport, végül október 26-án a Celldömölki Járási Kemenesalja Mentőcsoport megalakulásával zárul a kör - közölte Balogh Nikoletta tűzoltó zászlós, Vas megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!