Hírek

2013.09.11. 12:21

Megújult kollégiumok Kőszegen

Hosszú évek próbálkozásai után Kőszeg Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Jurisich Miklós Gimnázium leány- és fiúkollégiumának energetikai korszerűsítésére. Szeptembertől már a felújított kollégiumban laknak a diákok.

Némethy Mária

A gimnázium mindkét kollégiuma, a régi leánykollégium és az úgynevezett angol-magyar is erősen felújításra szorult már, amikor kiderült, hogy a város önkormányzata sikeresen pályázott az energetikai korszerűsítésükre. A munka januárban kezdődött el, a tanulók a kívül és belül is felújított épületeket szeptembertől foglalhatták el. Nehéz félév volt ez.

– Az intézmény mozgalmas tanévet hagyott maga mögött, hiszen a kollégista diákok a legkeményebb téli hónapokat három különböző helyen töltötték. A tavaszi szünet után a fiúk és a felsőbbéves lányok visszaköltözhettek a fiúkollégiumi szárnyba, a legfiatalabbak, közel 80 diák, a Dr. Nagy László gyógypedagógiai intézmény egyik kollégiumában maradtak a tanév végéig – összegezte a helyzetet Horvátné Kutasi Mária, a Jurisich gimnázium igazgatója.

Mi történt közben?

A projekt kapcsán a megújuló energiaforrások felhasználása került előtérbe. A melegvíz szolgáltatást, illetve a fűtést ma már napkollektorok, hőszivattyú rendszer és nagy hatásfokkal működő, takarékos gázkazánok szolgáltatják. Az időjárástól függően napsütésben a napkollektorok, borús időben a hőszivattyú, a fagyos téli időszakban majd a gázkazánok lépnek működésbe az automatikus összehangolás szerint. A tetőre napelemek is kerültek, amelyek elektromos energiát szolgáltatnak. Eladásra is. Óriási munka zajlott, ez derül ki az igazgatónő felsorolásából. Az energiahatékonyság növelése érdekében elkészült az épületegyüttes teljes padlásszigetelése, a fiúkollégium teljes külső szigetelése, az ablakok cseréje. A leánykollégium északi és nyugati homlokzata is szigetelőréteget kapott. A déli és a keleti homlokzatra – az épület korabeli látképének megőrzése érdekében – külső borítás nem került, de szigetelő vakolat igen. A leánykollégium északi és nyugati oldalán új ablakokat építettek be, másutt a külső ablakszárnyakat kijavították, a belsőket kicserélték. Minden helyiségbe új radiátorokat szereltek fel, a folyosókon és a közösségi terekben villamos felújítás is történt.

– A nyár folyamán sem állt meg a munka – folytatja Horváthné Kutasi Mária. – Kőszeg önkormányzata, mint az ingatlan tulajdonosa, összefogott a fenntartó Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal, és az összefogás eredményeként megújulhattak a lánykollégium szobái is. A padozatot felújították, a legtöbb hálóterembe nagy kopásállóságú laminált parketta került, a műanyag lambériát fenyőre cserélték. Minden szobát kifestettek, mázolták az ajtókat és a beépített szekrényeket, új színt kaptak a folyosók és a lépcsőház is.

A diákok szeptemberben tehát egy megújult környezetet vehettek birtokba.

– Az értékes munka megőrzése, az otthonosabbá tétel már a beköltöző diákokon és nevelőiken múlik – szögezte le végül az igazgatónő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!