Hírek

2013.09.22. 11:45

Nemzetiségi nap tizedszer Szombathelyen (fotókkal, videóval)

Szombathely - Több száz érdeklődőt vonzott a 10. alkalommal megrendezett Nemzetiségi Nap a Vasi Skanzenben. A szombati eseményt kulturális programok színesítették.

Kozma Gábor/Vas Népe

A megnyitót dr. Puskás Tivadar polgármester mondta. Idézett István király azon intelmeiből, majd szólt az alkotmány azon cikkelyéről is, amely az itt élő nemzetiségiek jogait és kötelességeit emeli ki. A polgármester hangsúlyozta: a várost örömmel tölti el, hogy a szép számban köztük élő nemzetiségiek megmutatják kultúrájuk sokszínűségét. Ezt követően a városvezető elismerő oklevelet adott át a Hárofit Közhasznú Egyesület, a Pável Ágoston Szlovén Kulturális Egyesület, a Szombathelyi Horvátok Egyesülete és a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum részére.

Az eseményen a nemzetiségi vezetők, úgy mint Mukicsné Kozár Mária, Skrapits László, Fried Tamás, Vajda László Orfeusz anyanyelvükön köszöntötték a megjelenteket. Köszöntőt mondott Dusan Snoj, a Szlovén Köztársaság főkonzulja is. Mukicsné Kozár Máriát, a szlovén önkormányzat elnökét a rendezvény céljairól kérdeztük.

- Röviden azt mondhatnám, hogy a legfőbb cél jobban megismerni egymás, átadni kulturális és életmódbeli hagyományainkat, s ezzel gazdagodni általuk - mondta. - Ez egy nyitott rendezvény, bárki bejöhet és megnézheti, hogy miként gondolkodunk, vigadunk, vagy csak egy jót beszélgetünk gondjainkról, örömeinkről.

A sátraknál jókedvűen beszélgető, falatozó emberekkel találkoztunk. Tieber Károlyné, Marika Náraiból érkezett a családjával. Mint mondta, finomak az ételek az italok, sok ismerőssel találkoztak.

- Jó, hogy a nemzetiségiekre is gondolnak, azt hiszen ez mindenki javát szolgálja.

Horváth Vladimir a szombathelyi tamburásokban szerepelt.

- Igen jó csapat ez, minden értelemben - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!