Hírek

2013.09.02. 09:05

Parlagfű miatti riasztás - Vas megyében is

Szombathely – Az ország nagy részén az elmúlt héten is magas volt a parlagfű pollenkoncentrációja. A megyénkre elsőfokú riasztást adtak ki a növény pollenkoncentrációja miatt.

Bajdó Bettina

A parlagfű pollenszemeit az idén július elejétől már az állomások többségénél regisztrálták az Aerobiológiai Hálózat adatai alapján. Az ezek alapján készült parlagfűriasztási térkép a 34. héten az ország több térségében nagyon magas parlagfű pollenkoncentrációt jelzett. Az ország keleti részén a parlagfű pollen légtéri koncentrációja már elérte a negyedfokú riasztási szintet. Az ország középső részein harmadfokú riasztás volt érvényben. A megyénkben elsőfokú riasztást rendeltek el a gyomnövény koncentrációja miatt. A térképen ezt piros színnel jelölték. Szombathelyen egyébként magas szintet mértek a parlagfű pollenjeiből.

Az allergiás és asztmás megbetegedésben szenvedőknek a szakemberek továbbra is javasolják, hogy szedjék a gyógyszereiket, ezek hiányában már súlyosabb tünetek megjelenésével is számolni kell. Lehetnek például komolyabb tüsszögési rohamok, folyamatos orrfolyás, fejfájás, torokkaparás, torokköszörülés, szemfáradékonyság és szemgyulladás, valamint általános fáradtságérzet is jelentkezhet. A jelenlegi előrejelzés szerint – a heti átlagos pollenkoncentrációt figyelembe véve – az idei parlagfűszezon a sokéves átlaghoz képest enyhébb lefutású lesz. Az allergiások számára feltehetően az október közepe hozhat már jelentősebb enyhülést. Addig továbbra is javasolt hazánk területén belül az erdős tájak, hegyvidékek, illetve vízpartok felkeresése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!