Hírek

2013.09.09. 18:24

Üzemkész a szennyvízcsatorna-hálózat Vasváron

Vasvár - Lakossági fórumot tartottak hétfőn a Békeházban az 1,3 milliárd forintos szennyvízcsatorna-hálózat elkészültéről, a rákötés mikéntjéről, a díjakról, illetve a felmerülő problémákról.

Merklin Tímea

A szennyvízcsatorna-hálózat műszaki feltételeiről elmondták: csapadékvíz nem vezethető bele, az ereszcsatornákat, udvari lefolyókat nem lehet belekötni. Felhívták a figyelmet arra, hogy amikor az udvari hálózatot kiépítik, a csőkötések vízzáró gumigyűrűit ne hagyják ki, mert a Vasivíznek joga van ellenőrizni és szankciókat alkalmazni – ha rossz a rákötés, a szolgáltatást megszüntetik.

A szennyvízcsatorna nem hulladékgyűjtő, ne kerüljenek bele rongyok és más oda nem való tárgyak, mert ha belekerül az akadály egy közterületi csőbe, az egész utca szolgáltatás nélkül maradhat. A díjszabás a vízfogyasztással arányos lesz: aki nyolc köbméter vizet fogyaszt, nyolc köbméter szennyvízdíjat fizet. A nyári hónapokra 10 százalék locsolási kedvezményt lehet igényelni most a szerződésmódosításkor (nem évről évre újra), ez 30 évig érvényes lesz. Aki sok állatot tart, és emiatt fogy sok víz, mellékmérőt kell felszereltetni, ez után nem lesz szennyvízdíj. A Vasivíz az órákat négyévente hitelesíti.

Egy Alkotmány utcai lakó felszólalt: náluk miért nincs szennyvízcsatorna? Kovács Tilda polgámester azt felelte: mert későn szóltak. Sok olyan volt, aki eredetileg nem szerepelt a pályázati szerződésben, de időben jelzett, így be tudták venni. Még mindig lehet megoldás, ha van egy „jó" szomszéd, aki engedi, hogy az ő csövéből leágazzon a vezeték. A Vasivíz szerdán kimegy a helyszínre, hogy megvizsgálja, mik a lehetőségek.

Egy kismákfai lakó azt panaszolta az úthelyreállításokkal kapcsolatban, hogy az autók kerekei felszedik az útra terített emulziót. Ezt a technológiát 35 fok felett nem is lehetett volna alkalmazni, sosem fog megkeményedni. Felhívta a figyelmet arra, hogy Kismákfán árokképzés szükséges, mert a víz elmossa az út két szélét, ami így hatról három méteresre szűkült. A csapadékvíz elvezetését meg kell oldani, különben hiába költenek az úthelyreállításra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!