Hírek

2013.10.24. 10:53

1956-ra emlékeztek Burgenlandban

Alsóőr (Unterwart) – A burgenlandi magyarok Nagy Gáspár költeményeivel ünnepelték meg 1956-ot.

Némethy Mária

Ez az ünnepség valójában egy rendkívüli irodalom- és történelemóra volt. Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra Nagy Gáspár (1949-2007) Kossuth-díjas költő verseivel emlékeztek, így idézték meg a „szent suhancok bátor tetteit", azt az időszakot, amikor „a halál több lett, mint az élet".

Elől a Nógrád megyei Pásztóról érkezett diákok. Verset mondtak, vasárnap ott lesznek Erdélyben. Fotó: Némethy Mária

Dr. Radics Éva, a gráci Zeneművészeti Egyetem nyugalmazott tanára üdvözlő sorokat olvasott fel az ünnepség elején a költő özvegyétől, majd Tarlós Istvántól, Budapest főpolgármesterétől és a Bécsi Európa Klub elnökétől, másoktól. Bemutatta a költő Ausztriában élő két unokatestvérét, akik eljöttek az estre, s szólt arról is, hogy mivel időnként elhangzik, hogy az emlékezés azokra a régi időkre a „magyarok hobbija", felsorolta: a finnek, az észtek, a lettek, a litvánok, a németek mind megünneplik a szovjet megszállás megszűnését, mert ez örömünnep.

A hat éve elhunyt Nagy Gáspárt 30 éves barátság fűzte a Radics családhoz. Éva elmesélte, amikor együtt utaztak Szegedre egy Szokolay Sándor zenemű bemutatójára, Gáspár arról beszélt neki nevetve: nem kellett naplót írnia, hiszen a besúgók mindent feljegyeztek róla, félezer oldalas „irodalom" maradt fenn. Meg arról is beszélt, hogy „nem lehet tudni, mit hoz majd a múlt, ha előkerülnek a KGB Magyarországgal kapcsolatos iratai."

Az irodalmi esten közreműködtek a dr. Radics Jenőné által vezetett Magyar Média- és Információs Központ (UMIZ) versmondó csoportja, a felsőőri református olvasókör tagjai, a Magyarországról, Nógrádból érkezett pásztói diákok is mondtak verseket. Mindegyikük mellén ki volt tűzve a székely zászlószalag, s tanáruk hozott is egy zászlót ajándékba a burgenlandi magyaroknak, akiket szintén székely eredetűeknek nevezett. Elmondta, hogy diákjaival együtt ők is ott lesznek vasárnap minden idők legnagyobb autonómiamegmozdulásán Székelyföldön. A burgenlandi magyarok nagyon megtapsolták őket. Többen könnyeikkel küszködve azt mondták: lélekben ők is ott lesznek velük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!