Hírek

2013.10.23. 14:35

A biztonság fontos érték

Szombathely - A szeptemberben elfogadott Nemzeti bűnmegelőzési stratégiáról tartottak sajtótájékoztatót kedden a városházán.

Nagy Ildikó

– A statisztikáknál sokkal fontosabb az emberek szubjektív biztonságérzete, az, hogy érzik magukat az adott településen – mondta a városházán megtartott sajtótájékoztató elején dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, aki ezzel a mondatával remekül meg is ágyazott a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója, dr. Garamvölgyi László rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos mondandójához. A kormány által szeptember 18-án elfogadott, a 2013-2023 közötti időszakra vonatkozó Nemzeti bűnmegelőzési stratégia kapcsán ugyanis dr. Garamvölgyi László is azt hangsúlyozta, hogy szakítani kell azzal a felfogással, hogy kedvező bűnügyi statisztikák esetén a lakosságnak kutya kötelessége jól érezni magát. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) a statisztikák mellett az emberek hangulatára is kíváncsi, hiszen például a rendetlen és szemetes közterületek, a nem megfelelő közvilágítás, a falfirkák mind olyan momentumok, amelyek befolyásolják az állampolgárok hangulatát, közvetetten biztonságérzetét is.

Dr. Garamvölgyi László kiemelte: a család- és ifjúságvédelem is fontos eleme a stratégiának, a 3-tól a 24 éves korig terjedő korosztály számára szeretnének üzeneteket eljuttatni. A drogprevenció részeként ősszel elindították A sport legyen a szenvedélyed! című kampányt, és némileg ehhez kapcsolódva az ország ötven hátrányos helyzetű településén még ősszel beindítják a grundfociprogramot. A szabadidő hasznos eltöltéséhez alternatívát kínáló kampányba az önkormányzatokat, az ott működő iskolákat, edzőket, sportegyesületeket és a szülőket is bevonják. (Az ötven települést még nem választották ki, akit érdekel, próbáljon lobbizni.)

Adódik a kérdés: mindezt miből? Nos, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács rendelkezik a stratégiában foglalt célkitűzések megvalósításához szükséges pénzzel, már csak azért is, mert a helyszíni és közigazgatási bírságokból befolyt összeg négy százaléka a NBT-t illeti.

Dr. Puskás Tivadar a szombathelyi önkormányzat bűnmegelőzéssel kapcsolatos tevékenységét, fejlesztéseit sorolva a rendőrség, a polgárőrség és a közterület-felügyelet számára adott (évi 10, 2,5, illetve 8 millió forint) támogatást, a mezőőri szolgálat beindítását, a térfigyelő kamerarendszer bővítését említette.

Harangozó Bertalan kormánymegbízott hozzátette: örül, hogy a tanács az együttműködésre helyezi a hangsúlyt, hiszen a bűnmegelőzés a társadalom közügye. A stratégiában szereplő, drogprevencióval kapcsolatos célokat is üdvözli, már csak azért is, mert mint mondta, „ezzel kapcsolatban a rendőrségi beszámolók is hajlamosak szemérmesen fogalmazni." Ami pedig a megyei kormányhivatalt illeti: az áldozatsegítéssel, áldozattá válás megelőzésével is foglalkozó igazságügyi szolgálat mellett a hivatal többi szakigazgatási szerve is kész az együttműködésre.

A Tanács feladatai

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács az Országos Bűnmegelőzési Bizottság utódja. Elnöke  Hatala  József, társelnökei Pintér Sándor belügyminiszter és Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter. A kormány a tanácsot „a magas szintű közbiztonság megteremtése és fenntartása, a bűnözés visszaszorítása, a bűnözést kiváltó jelenségek, a bűnalkalmak, a bűnelkövetők ellen történő következetes fellépés érdekében tett intézkedéseinek erősítésére, a bűnmegelőzés új modelljének hatékony működtetésére, a bűnmegelőzés érdekében szükséges cselekvési tervek kidolgozásának, végrehajtásának koordinálására" állította fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!