Hírek

2013.10.02. 10:40

A magyar munkára voltak kíváncsiak a horvátok

Tapasztalatcserére érkezett a Horvát Belügyminisztérium delegációja szerdán Szombathelyre.

Farkas Eszter

Egyelőre még nem tudnak mit kezdeni a magyar autósokkal Horvátországban abban az esetben, ha szabálysértést követnek el – ez is elhangzott azon a találkozón, amelyet szerdán tartottak a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság (VMRFK) Söptei úti objektumában. No de ez megváltozhat, ugyanis a horvátok tapasztalatcserére jöttek a városba.

Magyar részről dr. Tiborcz János, a VMRFK főkapitánya és Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetője vettek részt a találkozón. A Horvát Belügyminisztériumot Goran Batur, a baleset-megelőzési főosztály vezetője, Vladimir Trivunović, a munkamódszertani és baleset-megelőzési részleg vezetője, valamint Anta Gašpar, a közlekedésrendészet megelőzési tisztje képviselte.

Goran Batur, Vladimir Trivunovi, és Anta Gašpar képviselték a Horvát Belügyminisztériumot (Fotó: Szendi Péter)

A tapasztalatcsere kétirányú volt: a horvátok elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogyan egyszerűsítik a magyar közlekedést, valamint, hogyan működik a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Közigazgatási hatósági szolgálata. Dr. Tiborcz János, a VMRFK főkapitánya elmondta: a delegáció tagjai bepillantást nyerhetnek abba, hogyan végezzük például a sebességmérést, és az így készült felvételek feldolgozása miként történik, egészen addig, amíg az értesítő meg nem érkezik a postaládába.

A horvátok az iránt is érdeklődtek, hogy magyar kollégáik a külföldi szabályszegőkkel szemben miként tudnak eljárni. Újságírói kérdésre az is elhangzott, hogy Horvátországban jelenleg is probléma az, hogy például egy magyar autós bírságolása esetében kihez kell eljuttatni a levelet.

– Ebben az esetben nincs rá lehetőségünk, hogy éljünk a szankció lehetőségével – hangsúlyozták a horvátok. Mivel Horvátország 2013 július 1-jétől már az Európai Unió tagja, így ez a dolog változhat. Ezért is volt annyira fontos a magyar rendszerbe való bepillantás a horvátok számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!