Hírek

2013.10.07. 16:59

Feloldják a horgászati tilalmat a Marcal Vas megyei szakaszán

Vaskeresztes - Feloldják a vörösiszap-katasztrófa miatt elrendelt halászati- és horgászati tilalmat január elsejétől a Marcal folyó Vas megyei szakaszán, de a kifogott halat azonnal vissza kell dobni a folyóba – tájékoztatott a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége.

Peltzer Géza

Puskás Norbert hangsúlyozta, a folyóból származó halak a határérték feletti ólomszennyezettségük miatt nem alkalmasak emberi fogyasztásra, ezért a kifogott zsákmányt azonnal vissza kell juttatni a folyóba. A szövetség nyáron kezdeményezte a kifogott hal megtartása nélküli, általános horgászati tilalom feloldását a Marcal Vas megyei szakaszán. Indoklásuk szerint folyamatosan javul a folyó vízminősége és fokozatosan megújul a vízi élővilág is. A folyó halállományát idén őshonos előnevelt halakkal pótolták, összesen 25 ezer előnevelt halat telepítettek a Marcalba. A szabályok betartását folyamatos halőrzéssel biztosítják, azon pecások pedig, akik a tiltás ellenére is megtartják a halat, jelentős pénzbírságra számíthatnak.

A Marcal egyébként a katasztrófa előtt kedvelt vadvízi horgászparadicsom volt, gazdag élővilággal. Mintegy 23 halfaj élt a vízben, a legjellemzőbb volt a ponty, a csuka, a keszegfélék és a domolykó.  Az Ajkai Timföldgyár vörösiszap-tározójának egyik gátja 2010. október 4-én szakadt át. Az ökológiai katasztrófát követően az erős lúgos kémhatású és számos nehézfémet tartalmazó folyékony vörösiszap a Torna-patakon keresztül a Marcalba ömlött. A folyó élővilága elpusztult, a várható egészségügyi kockázatok miatt azonnal halászati-horgászati tilalmat rendeltek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!