Hírek

2013.10.07. 12:59

Megújul Szombathely szíve - Támogatják a Csónakázótó és környéke átalakulását

Szombathely - Az Integrált Városfejlesztési Stratégia hármas ütemével kapcsolatos közgyűlési döntések hozzájárulhatnak a Csónakázó tó és környékének megújulásához. A pályázat nemcsak ezeket az elemeket tartalmazza.

Bajdó Bettina

A város közgyűlése és bizottságai több határozatban döntöttek az „Új Városliget építése Szombathelyen" című projekt benyújtásáról. A pályázatot 2013 márciusában küldték meg. A kormány döntött a projekt nevesítéséről a 2011-2013. évi akciótervben, a Nyugat-dunántúli Operatív Program kiemelt projektjei között. A kormánydöntést követően a pályázat úgynevezett projektfejlesztési szakaszba lépett, amelynek eredményeként szeptember elején benyújtották a kidolgozott, részletes javaslatot. A támogatói döntésre a részletes projektjavaslat értékelését követően kerülhet sor.

A pályázati felhívás alapján a projektet legkésőbb 2015. június 30-ig le kell zárni, azonban a projekt-kiválasztási folyamat és a támogatói döntés elhúzódása miatt a megvalósításra egyre szűkösebb időkeretek állnak rendelkezésre. A projektben szereplő fizikai beruházások engedélyezési szintű tervei elkészültek, azonban mind a kiviteli tervek beszerzése és elkészítése, mind a kivitelezők kiválasztása jelentős időt igényel. A közgyűlés most arról döntött, hogy a fejlesztési céltartalékokat felhasználják, mivel el kell kezdeni a kiviteli tervek elkészítését.

A fejlesztés révén megvalósulhat a Csónakázótónak és a környezetének is rendezése. Fotó: Vas Népe-archív

Az akcióterület fejlesztésének célja a Városliget Vas megye egyik leglátogatottabb rekreációs övezetté alakítása. Specifikus céljai pedig a Városliget szabadidős, rekreációs funkcióinak bővítése, a környezetének a korszerűsítése, egy magasabb színvonalra történő fejlesztése, továbbá a vendéglátóipari egységek, szálláshelyek számának bővítése, működési feltételeik javítása. A projekt megvalósítása során sor kerül az Illés Labdarúgó Akadémia öltözőinek a bővítésére és korszerűsítésére, egy csónakkikötő és fedett rendezvényhelyszín létesítésére. Megvalósulhat a Csónakázótónak és a környezetének rendezése, a sziget közösségi térré alakítása, az Emlékmű környezetében lévő parkolók felújítása, valamint a Mesevár Óvoda közösségi célú felújítása. Az úgynevezett „soft" elemek között szabadtéri sportprogramok valósulnak meg, „Zöld Szív Fesztivál" címmel pedig kulturális programot szervezhetnek majd. A projekt benyújtásához sok feltételnek meg kell felelni, például részletesen meg kell tervezni és alátámasztani a Mesevár Óvoda épületbe tervezett közösségi funkciókat, azok működőképességét egy akadálymentesítés nélküli emeletre vonatkozóan, és bemutatni az óvodai közszolgáltatással való párhuzamos működtetés szabályszerűségét. Meg kell kérni az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat előzetes véleményét az óvodai épületben működtetett közösségi programok megvalósításának körülményeire vonatkozóan. El kell készíteni a „soft" projektelem támogathatóságának feltételeként a városi rendezvénynaptárt úgy, hogy annak tartalmaznia kell a megvalósítási időszakot megelőző két évben megvalósított rendezvényeket is.

A fejlesztési terület a város országos szinten is egyedülálló rekreációs zónája, „Zöld szíve". A területen sok olyan létesítmény van, amely nemcsak a városban, de a tágabb térségben is egyedülálló. Zöldövezetben, vízpart mellett ilyen nagy számban kevés helyen vannak rekreációs-szabadidős létesítmények.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!