Hírek

2013.10.04. 18:14

Mit (ne) vegyek fel?

Rektori utasítás szabályozza, miként kell öltözködniük a Kaposvári Egyetem hallgatóinak és oktatóinak. A szombathelyi egyetemen kicsit lazábbak a szabályok, megkérdeztük a hallgatókat, mi a véleményük a kaposvári esetről.

Farkas Eszter

Az október elsejétől hatályos rendelkezést az intézmény ERT honlapján tették közzé. Az "irányadó öltözködési szabályokról" kiadott utasítás kiterjed az egyetem minden dolgozójára és hallgatójára, kivéve, akik munka- vagy védőruhát viselnek - olvasható a rektori utasításban. Külön szabályok vonatkoznak az oktatókra és a hallgatókra, megkülönböztetve a férfiak és a nők számára a hétköznapokon, illetve a vizsgákon, hivatalos rendezvényeken ajánlatos viseletet.

A rendelkezés szerint hétköznapi viseletként a férfiaknak inget vagy galléros pólót, hosszú nadrágot és az öltözethez illő zárt cipőt ír elő, nőknek szoknya vagy nadrág, blúz vagy szolid felső az előírás. Vizsgákon vagy hivatalos rendezvényeken a férfiaknak sötét öltöny, világos ing, klasszikus nyakkendő, sötét zokni, barna vagy fekete öv, az öltözékhez illő zárt, sötét cipő, a nőknek elegáns szoknya, nadrág vagy kosztüm, világos blúz és harisnya, valamint az alkalomhoz illő zárt cipő az előírás. A hallgatóktól elvárt öltözék mindössze annyiban tér el az előbbiektől, hogy a férfiaknak nem írják elő, hogy a póló galléros legyen, és a zárt cipőnek sem kell az öltözékhez illőnek lennie.

A rektori utasításban mindenkire kötelező érvényű szabályozásként az ápolt külső (haj, köröm, arcszőrzet), a tiszta, vasalt öltözék, mint "alapvető elvárás" szerepel, továbbá az a nyomatékosan megfogalmazott kitétel, miszerint "kérjük mellőzni a túl rövid szoknyát, rövidnadrágot, túlságosan kivágott, vagy pánt nélküli ruhákat, strandpapucsot, a túlzott parfüm és erős smink, kirívó kiegészítők használatát".

Az egyetemi öltözködési kódex a meleg napokra vonatkozóan némi engedményt tesz azzal, hogy a "nyári időszakban természetesen el lehet tekinteni a férfiaknál a zakó, illetve nyakkendő, nők esetén a harisnya, zárt cipő viselésétől".

"Az utasítás be nem tartása a jogszabályokban és a belső szabályzatokban meghatározott jogkövetkezményeket vonja maga után" - olvasható a dokumentum záró rendelkezésében, mely sem az ellenőrzés mikéntjéről, sem annak konkrét következményéről nem tartalmaz információt, ha valaki eltér az előírás szerinti öltözetet viselésétől.

A szabályok a fiatalokban mély felháborodást keltettek. Annyira, hogy a rendelet ellen a Facebookon jövő hétre tüntetést szerveznek. Azt kérik, aki nem ért egyet a rektori utasítással, menjen strandpapucsban és törölközőben az egyetemre. A művészeti kar harmadéves színészhallgatói nem várták ki a demonstrációt, már pénteken kis performanszot tartottak a rektori utasítás miatt. Meztelenül ültek be az órára. A kis akciót a tízfős osztály hajtotta végre a zárt teremben, így semmilyen közszeméremsértő cselekedet nem történt.

A szombathelyi egyetemisták véleménye azonban megoszlik a témával kapcsolatban.

Marosy Blanka elsőéves biológia szakos hallgató. Azt mondja, elég ambivalens érzései vannak a témával kapcsolatban.

- Értelmét is látom, meg nem is az öltözködési kódexnek. Szerintem olyan szempontból jó, hogy eltakarhatja a társadalmi különbségeket. Ha bevezetnék a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi központjában a dresszkódot, nem hiszem, hogy lázadnék a dolog ellen. Persze, nem gondolom, hogy annyira jó lenne ez a dolog - mondja Blanka.

- Természetesen most is figyelek arra, hogy iskolában ne viseljek kivágott felsőt, vagy túl rövid szoknyát. A vizsgákra pedig fehér blúzt és az időjárástól függően fekete szoknyát vagy nadrágot viselek - ecsetelte a fiatal lány.

Marosy Blanka, a NYME SEK elsőéves hallgatója Fotó: Horváth Csaba

Angyal Zsolt már egy kicsit másként vélekedik a dologról. Az elsőéves hallgató azt mondja, ő biztosan nem tudná elfogadni egy esetleges öltözködési kódex bevezetését.

- Nem értem, hogy mi szükség van a dresszkód bevezetésére. Szerintem értelmetlen ez az egész. Nem az 50-es években vagyunk, hogy megszabják, mi az, amit felvehetnek a fiatalok és mit nem. Én úgy gondolom, hogy egy felnőtt ember már el tudja dönteni azt, hogy mi az alkalomhoz illő öltözék. Hétköznap általában poló, pulcsi és nadrág van rajtam, de ha vizsgázni megyek, természetesen elegánsabb ruhát veszek fel. Ing és sötét nadrág. Így illik. A mi iskolánkban sem láttam olyan nagyon kihívó öltözékű diákokat, úgyhogy azt gondolom, nálunk erre nincs szükség -húzta alá Zsolt.

Diplomaosztó a SEK-en (Fotó: Szendi Péter)

A témával kapcsolatban megkerestük a Savaria Egyetemi Központot.

Gaspari Gábor, az NYME- SEK Elnöki Hivatal- Szolgáltató és Kommunikációs Iroda koordinátora azt mondta, egyetlen szabály van a diákok öltözködését illetően.

- Egy szabályunk van, méghozzá az, hogy a diploma átvételekor a végzősnek hallgatói talárban kell átvennie az oklevelet - fogalmazott Gaspari Gábor. Kérdésünkre válaszolva hozzátette, nem tud arról, hogy a Savaria Egyetemi Központban terveznének öltözködési kódexet bevezetni.

 

Mosolyogva gondolok vissza a középiskolás évekre. A szombathelyi Szent - Györgyi Albert Középiskolában ugyanis kötelező volt az ünnepségeken a matrózblúz. Persze előfordult, hogy a tanár is ránk szólt, hogy jó lenne, ha nem pompázna lila és zöld árnyalatokban a hajunk, vagy vegyünk vissza a parfümözésből, mert elájul, ha bejön a terembe. A főiskolai évek alatt már úgy gondoltam,  vagyok annyira érett, hogy el tudom dönteni azt,  miben is kell menni az órákra. Bezzeg, ha megmondták volna. Na, abból lett volna nagy zűrzavar. Megjegyzem, így 28 évesen nem tudom, hogyan reagálnék egy ilyen szabályra. Valószínűleg higgadtan. Ha holnaptól mondjuk a főnököm azt mondaná, hogy csak farmerban és fehér ingben járhatok dolgozni - hát, megnézném a dolog jó oldalát. Nem kéne két órával előbb felkelnem, hogy aztán egy órát álhassak a gardrób előtt, hogy már megint nincs egy göncöm, amit felvegyek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!