Hírek

2013.10.29. 08:50

Saját értékrend - Ketten kaptak idén Barabás-díjat

Vasvár - A Közszolgálatért Alapított Barabás István Díjat ketten kapták meg idén október 23-án a városi ünnepségen: Horváth Imréné, Terike szülésznő, bölcsődei gondozó és Tóth Zsanett, a vasvári amatőr színjátszás meghatározó személyisége.

Merklin Tímea

A koszorúzás után a Nagy Gáspár Kulturális Központban tartott ünnepségen V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár Mindszenty Józsefet idézte: „A nemzet szabadon akar dönteni arról, miként éljen.”

– Azt akarjuk tenni, ami saját értékrendünk szerint helyes, nem amit mások mondanak, amit mások szerint szabad – mondta.

Az ezt követő díját-adáson a kitüntetettek reprezentálták, milyen is ez a „saját értékrend”. Horváth János Gedi az Ungaresca Táncegyüttes nyugalmazott vezetője Vasvár Város Díszpolgára címet kapott.

Horváth Imrénét és Tóth Zsanettet Vasvár Város Önkormányzatának a közszolgálatért alapított Barabás István Díjával tüntették ki.

Horváth Imréné Terike néni kezei között félezer vasvári gyermek született. Pályáját ugyanis szülésznőként, bábaként kezdte Vasváron az 50-es években. Akkor még az otthonszülések nem a mai kor higiénés körülményei között zajlottak. A családok többsége kicsi, fürdőszoba nélküli lakásokban élt, minden alkalommal más-más helyzet mellett kellett igen nagy felelősséggel helytállnia. Személyisége kedves, barátságos, mindig udvarias és tiszteletet adó. Rendkívül odaadóan végezte munkáját nemcsak az anyák és újszülöttek körül, hanem később a bölcsődében is. Horváth Imréné nyugalmazott bölcsődei gondozónőnek az egészségügy területén kifejtett több évtizedes, áldozatos, lelkiismeretes tevékenységéért adományozta a vasvári önkormányzata e kitüntetést.

Tóth Zsanett meghatározó személyisége a vasvári amatőr színjátszásnak. Színpadi szerepvállalásaival és versmondásaival a város kulturális közéletében gyakran vállal szerepet. Huszonöt éve tagja a színjátszó csoportnak. Mély alázattal, társait segítve dolgozik a színpadon. Egykoron a Vasvári Tánckarban is példamutató művészi tevékenységet végzett. Hosszú évekig segítette a határon túl élő magyar közösségek művelődő közösségeinek fejlődését. Örömmel adta tovább és tanította Szlovénia magyarok lakta településein a tánc egyetemes nyelvét.

Színjátszóként a rendszerváltást megelőző nehéz időszakában is részt vett a sok-sok fáradsággal, esetenként félelmekkel járó határon túli turnék megvalósításában. Az erdélyi, kárpátaljai, fellépések idején szövődött barátságokat, a közösségi élményeket mindig igyekezett Vasvár javára fordítani.

Tóth Zsanett eredendő empátiáját, szociális intelligenciáját, szakmai szorgalmát ötvözve vált egy mindig a háttérben, csendben a munkáját végző személyiséggé. A színjátszás területén kifejtett több évtizedes, lelkiismeretes tevékenységéért, a város közösségi életében végzett példaadó munkájáért adományozta neki a vasvári önkormányzata e kitüntetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!