Hírek

2013.10.09. 14:55

Tragédiát okozhat a kémények, füstelvezetők elhanyagolása

Vas megye - Megkezdődött a fűtési szezon és ezzel egy időben megjelentek a kéménytüzes, füstmérgezéses esetek. A gyakran tragikus kimenetelű események, robbanások és szénmonoxid-mérgezések többsége kellő odafigyeléssel megelőzhető lenne.

Bajdó Bettina

Magyarországon sok a rossz kémény, mivel évtizedeken át nemigen foglalkoztak a karbantartással, a felújítással. A helyzetet pedig tovább rontotta a korszerű gáztüzelés robbanásszerű elterjedése. A gáz égéstermékének lényegesen alacsonyabb kilépő hőmérséklete és magasabb vízgőztartalma okozta a kémények intenzív állagromlását.

A szénmonoxid-mérgezés legtöbbször a tüzelő-, a fűtő- és egyéb berendezések, úgy mint a páraelszívó, a kandalló helytelen használatára, a karbantartás és ellenőrzés hiányára, vagy a helyiségek nem megfelelő szellőztetésére vezethető vissza – tudtuk meg Balogh Nikoletta tűzoltó zászlóstó, megyei katasztrófavédelmi szóvivőtől. Hozzátette, éppen ezért különösen fontos a kémények rendszeres ellenőrzése. A szén-monoxid színtelen és szagtalan, így jelenléte nehezen észlelhető. Jellemzően a tüzelőberendezésen vagy a nem megfelelően működő kéményből, nem kellően tömített kályhából, kandallóból, füstcsőből, kazánból, vagy az elszennyeződött fürdőszobai „átfolyós" vízmelegítőből áramlik vissza a légtérbe.

Mint megtudtuk, kémények esetében két fűtési módot különböztetünk meg: a gázzal, illetve a szilárd tüzelőanyaggal történő fűtést. A kémények ellenőrzését Vas megyében két szolgáltató végzi, a szakemberek féléves ütemterv szerint járják be a megye településeit, sormunka során ellenőrzik a kémények állapotát és szükség esetén ki is tisztítják ezeket. A kémények ellenőrzése azért fontos, hogy a bennük lerakódott koromtól, szennyeződéstől megtisztítsák. Lényeges továbbá, hogy a kémény, a füstelvezető olyan állapotban legyen, hogy az megfelelően be tudja tölteni a rendeltetését. A gázkészülékek és a gázkazánok esetén fontos a műszaki felülvizsgálat és a csatlakozó vezetékek tömítettségének ellenőrzése.

Nyitott égésterű gázkazánok esetén kiemelt szerepe van a megfelelő levegőutánpótlás biztosításának, ezért ajánlott fűtés ideje alatt is a szellőztetés. A nyílászárók cseréjét követően a tökéletes égéshez szükséges levegőmennyiség nem minden esetben biztosított, ezért tökéletlen égés jöhet létre, belőle pedig szén-monoxid szabadul fel. Műanyag nyílászárók cseréje esetén ajánlatos a helyiségek levegőcseréjének akár ablakon elhelyezett szellőző nyílások, vagy ventilátor beépítésével biztosítása.

A szóvivő szerint fontos, hogy engedjük be a kéményseprőt és biztosítsuk számára a kémény tisztítását, ellenőrzését. Szilárd tüzelésű kémények esetében évente két alkalommal, gáztüzelésű készülékek esetén pedig évente egy alkalommal kötelező a kéményseprő általi felülvizsgálat. Az ingatlan tulajdonosa köteles a gázkészülékeket ötévente, csatlakozóvezetékeit pedig tízévente szakemberrel ellenőriztetni.

Megtiltották az üzemeltetést

Csak az idén már több mint nyolcezer esetben tiltották meg kémény üzemeltetését az elsőfokú hatóságként eljáró katasztrófavédelmi kirendeltségek. Idén a legtöbb tiltó határozatot Bács–Kiskun megyében hozták meg, csaknem kétezer kémény működtetését állíttatták le a hatósági szakemberek a közszolgáltató megállapításai alapján azonnali hatállyal. Pest megyében is több mint ezerhétszáz ilyen döntést hoztak, a fővárosban pedig majdnem ezerötszáz égéstermék-elvezető berendezés üzemeltetését tiltotta meg a katasztrófavédelem. A legkevesebb tiltás az idei évben Tolna, Vas, valamint Csongrád megyében volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!