Hírek

2013.11.19. 17:07

Csúcstechnológia a Tinódiban

Sárvár – Csúcstechnológiás biolabort avattak hétfőn a Tinódi Sebestyén Gimnázium és Idegenforgalmi, Vendéglátói Szakképző Iskolában.

Nagy Ildikó

– Gyerekek, hallottatok már az égő vízről? – kérdezte Takács Attila szaktanár, aki a sárvári Tinódi gimnázium új, 310 millió forintból megvalósult biolaborjának átadási ünnepségén Fodor István tankerületi igazgatóval közösen a vizet is meggyújtotta. Bizonyára a tanár úr által idézett, közérthető kísérleteiről híres Öveges professzor is megirigyelné a Tinódiban hétfőn átadott új biolabort, amely nem csak az intézmény, hanem a térség diákjait is szolgálja majd.




Fodor István tankerületi igazgatónak (balról) Takács Attila tanár úr segített meggyújtani a vizet (Fotó: Horváth Csaba)



A projekt során ugyanis a Tinódi 11 általános iskolával kötött együttműködési megállapodást, melynek értelmében a hét két napján a partnerintézmények tanulói használhatják majd a korszerű létesítményt.A csúcstechnológiás laboratóriumba 28 millió forintért vásároltak kísérleti eszközöket, ezeken kívül interaktív táblák, dokumentumkamera, szavazó- és hangosítórendszer, 3D-s vetítésre alkalmas eszközök és szoftverek, tanári és tanulói laptopok teszik hatékonyabbá a természettudományi tantárgyak oktatását. Arra is van lehetőség, hogy a szaktanárok által elvégzett kísérleteket rögzítsék, majd a projekt honlapján bemutassák azokat. Ahogy az elvárható, a modern laboratórumhoz új, korszerű – multimédiás és e-learning – tananyagok is készültek.

A Tinódi gimnáziumban hétfőn átadott high-tech biolaborban 12 iskola diákjai ismerkedhetnek a természettudományok csodáival.

– A tanár és a diák ma is ugyanúgy állnak egymással szemben, legfeljebb az eszközök változnak – mondta köszöntőjében Kondora István polgármester a Tinódi Sebestyén Gimnázium, Idegenforgalmi és Vendéglátói Szakképző Iskolában több mint 310 millió forint támogatásból megvalósult természettudományos tudásközpont átadásán. Az Öveges Program részeként megvalósult beruházás részleteit Fodor István, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Szombathelyi Tankerületének igazgatója, Hevér Mihályné iskolaigazgató és Pintér Róbert projektmenedzser ismertették.



Az intézmény tavaly nyáron nyújtotta be pályázatát „A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a    közoktatásban”  című TÁMOP-os projektre. Nem véletlenül, hiszen a Tinódiban nagy hangsúlyt fektetnek a kémia, a földrajz, a biológia, a fizika és a matematika tanítására. Terveikhez 310 millió 315 ezer forintot nyertek – ez volt a projekt teljes költségvetése. Az építkezést (pontosabban a bontást) áprilisban kezdték, és bár szeptembertől is folyamatosan dolgoztak a szakemberek, a diákok jól viselték a munkákkal járó felfordulást. A végeredmény pedig minden apró kellemetlenségért kárpótolta őket, hiszen egy minden igényt kielégítő, korszerű laboratóriumnak örülhetnek.

A speciális bútorokkal berendezett, egy mobilfallal két részre osztható, így egy időben 18-18 diák foglalkoztatására alkalmas laborba 28,5 millió forintért vásároltak kísérleti eszközöket. Ezeken kívül interaktív táblák, szavazó- és hangosító rendszer, dokumentumkamera, 3D-s vetítésre alkalmas eszközök és szoftverek, tanári és tanulói laptopok teszik hatékonyabbá az oktatást. Arra is van lehetőség, hogy a szaktanárok által elvégzett kísérleteket digitális rögzítsék, majd a projekt honlapján bemutassák.

A high-tech biolabor különlegessége a Rátai Dániel által kifejlesztett Leonar3Do oktatási szoftver, amely egyelőre nagyon kevés oktatási intézményben hozzáférhető.A high-tech biolabort nem csak a tinódis diákok használhatják: az intézmény 11 sárvári és környékbeli iskolával kötött együttműködési megállapodást. A labort minden hét két napján a partneriskolák diákjai és pedagógusai használhatják. A labor fizikai felszerelése mellett elvárás volt a megfelelő szakemberek foglalkoztatása , ezért a pályázat is előírta a magasan képzett laborvezető, labráns és szaktanárok alkalmazását.





A beruházás részleteit Pintér Róbert projektmenedzser ismertette a hétfőn átadott laboratóriumban (Fotó: Horváth Csaba)



A program része volt továbbá a pedagógusok továbbképzése, valamint a laborban rejlő lehetőségekhez igazodó speciális – multimédiás és e-learninges – tananyagok készítése.

A hétfő délutáni ünnepélyes átadáson amellett, hogy a házigazdák köszönetet mondtak a kivitelezésben részt vevő cégeknek és szervezeteknek, a jelenlévők egyszerűbb kísérleteket is figyelemmel kísérhettek. Így például azt is, ahogy Fodor István tankerületi igazgató – Takács Attila szaktanár közreműködésével – meggyújtotta a vizet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!