Hírek

2013.11.20. 14:36

Rendkívüli ülésen döntöttek az eladásról

Szombathely – Két jelentkező is akadt a Művészetek Házára, melynek eladását szerdán rendkívüli testületi ülésen tárgyalták. Az ellenzék nem támogatta az eladást, de azt elismerték: anyagi szemspontból jó vásárt csinálnak.

Bajdó Bettina

A képviselők szerdán tárgyalták a Fő tér egyik legszebb épületének eladását. A vételre ketten jelentkeztek: egyikük az Invest Eastern Europa Kft., mely 251 millió plusz ÁFÁ-t ajánlott az épületért, a másikuk pedig a Főtér Vagyonkezelő és Ingatlanforgalmazó Kft., melynek 181,1 millió forintot érne az ingatlan.

A képviselők egy órát vitáztak, míg meghozták a végső döntést. Az Invest Eastern Europa Kft. ajánlatával mindenki elégedett volt, a vitát az váltotta ki, hogy az ellenzék nem támogatta az épület eladását. Németh Kálmán (MSZP–SZTKE) ismertette a frakciója véleményét, hangsúlyozva, főként azért nem támogatják az eladást, mert az ingatlan révén az önkormányzatnak folyamatos bérletidíj-bevétele volt, amíg fizették a bérleményt.

A nyertes, az Invest Eastern Europa Kft. 251 milliót ajánlott a Fő tér egyik legszebb épületéért (Fotó: Ohr Tibor)


Dr. Czeglédy Csaba (MSZP-SZTKE) frakcióvezető amiatt is aggódott, hogy ha eladják az épületet, hol helyezik majd el az Agora Szombathelyi Kulturális Központot. Azt javasolta, most szavazzák meg, bárhová is kerül az Agora, ne kelljen később bérleti díjat fizetnie. Ezt leszavazták. Balassa Péter (Jobbik) szívügyének tekintette, hogy az épület az önkormányzatnál maradjon, s nem értette, miért szükséges az eladása, hiszen az adósságkonszolidáció miatt jövőre lenullázódik a város tartozása.

Marton Zsolt alpolgármester azt emelte ki, ha eladják az ingatlant, akkor az ötvenéves megtérülést jelent a városnak. Horváth Zoltán (LMP) az épület történetét ismertette, majd kijelentette: nem gondolja, hogy a város hosszútávú céljainak megfelel az eladás. Azt javasolta, ha eladják, akkor az ár felét jövőre a kulturális szektorra fordítsák. Ezt sem szavazták meg, ahogy dr. Czeglédy Csaba azon javaslatát sem, hogy a teljes bevételt a város csak uniós pályázatok önerejéhez használhassa.

Kisebb szópárbaj alakult ki Balassa Péter és Lazáry Viktor alpolgármester között. Balassa szerint nem szabad a pénz bűvöletében élni. A képviselő felháborodott, mert úgy hallotta, Lazáry lehülyézte a kijelentése miatt. Az alpolgármester ezért elnézést kért. A vita után az ellenzék tiltakozása ellenére beleegyeztek abba, hogy Invest kft. ajánlatát nyilvánítják nyertesnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!