Hírek

2013.11.23. 16:56

Huszárok a jáki óvodában

Ják – Huszárok jártak a minap a jáki óvodában. Az aprónép kellő áhítattal rakta fejére a hagyományos csákót és vette szemügyre a nehéz huszárkardot.

Varga Krisztina

Szombathely katonai történelmének legfényesebb lapjai azok az évek, amikor itt táborozott a 11-es huszárezred. Sok család még ma is őrzi valamelyik felmenőjének huszárélettel kapcsolatos tárgyait, fényképeit. A városban 2011 januárjában megalakult a 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület is. Lovasemberek, pedagógusok, történészek fogtak össze, hogy felelevenítsék és az őket megillető rangra emeljék a huszár hagyományokat. A korhű huszáregyenruhába öltözött lovasok számos városi rendezvényen, koszorúzáson ott vannak, emelve annak rangját. A 11-es Huszár úti laktanya udvarán toborzókat tartanak, ahol bárki kipróbálhatja a lovaglást, vagy akár a kardforgatást is. A látványos bemutatók, karuszelek, verbunkosok mellett az ismeretterjesztésre is figyelmet fordítanak a hagyományőrzők.

Legújabb kezdeményezésükkel az óvodás és általános iskolás korosztályt kívánják megszólítani. Ezt a programsorozatot a Honvédelmi Minisztérium is támogatja egy kisebb összeggel.

– Egyesületünk célul tűzte ki, hogy a legifjabbakkal is megismertesse a huszár szellemiséget – mondta Samu János, az egyesület elnöke. – Szeretnénk erősíteni a hazafias gondolkodást, a nemzeti öntudatot, s elérni azt, hogy a gyerekek büszkén gondoljanak a nemzet múltjára. Ugyanakkor abban is bízunk, hogy a pályázattal megvalósuló rendezvények felkeltik a fiatalok érdeklődését, s ezáltal az egyesület tagjainak létszámát is növelni tudjuk.

Bokor Gábor és Kiss Gábor huszár mesél a jáki óvodásoknak. Fotó: Varga Krisztina

Az értékteremtő programsorozat keretében a héten elsőként a jáki Százszorszép Óvodába látogatott el két daliás huszár, Bokor Gábor és Kiss Gábor. Az aprónép szájtátva hallgatta az igaz mesét arról, hogy miért pont ilyen a huszárcsákó, miért kék a dolmány, és hogy mi volt a szerepük a bátor szombathelyi huszároknak a történelem folyamán. A legjobban a kard izgatta a kicsiket: éles vajon? Tényleg ezzel csatáztak egykor a huszárok? A gyerekek az óvónénik segítségével készültek is az alkalomra: magukkal hozták a korábban készített huszárcsákókat, és így együtt masírozhattak a vendégekkel. A hagyományőrzők megígérték: tavasszal, március 15. környékén újra visszatérnek, lovashuszár-bemutatót tartanak és megnézik a gyerekek előadását is.

A közeli napokban több szombathelyi iskolában is feltűnnek majd a huszáregyenruhások. A diákoknak már több konkrét információt adnak át a jelentősebb csatákról, a huszár harcmodorról s a szombathelyi laktanya történetéről. Az iskolások szellemi totó kitöltésével adnak számot a megszerzett tudásról. Az óvodai és iskolai látogatások után decemberben egy záró alkalom teszi teljessé a múltidézést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!