Hírek

2013.11.26. 14:55

Vas megyében közel ötszáz állami ingatlant kapnak meg az önkormányzatok

Szombathely - Az állami vagyongazdálkodás és az állami ingatlanok ingyenes átadása volt a témája a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. keddi rendezvényének.

Vadas Lucia

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) vagyongazdálkodási roadshow-ja az év végéig tart. Tegnap délután a szombathelyi városházán tartottak előadásokat a vagyongazdálkodás egészéről, gyakorlati tudnivalóiról, valamint az állami vagyonnal kapcsolatos önkormányzati vagyonkezelésről.

Nemzeti vagyonnak számít az állami és az önkormányzati vagyon is - tisztázta a fogalmakat előadása elején Marjai Gyula, az MNV ingó és ingatlanvagyonért felelős főigazgatója. Az MNV társaságokat (a Szerencsejáték Zrt.-től a Magyar Postán át az MVM-ig), ingatlanokat, ingóságokat és vagyoni jogokat is kezel.

Marjai felhívta a figyelmet arra, hogy ha állami földterülettel kapcsolatos ügyintézésre van szükség, érdemes az ingatlan helyrajzi számából kiindulni. Ha 0-val kezdődik, akkor az külterület, és mint ilyen, 99 százalék rá az esély, hogy nem az ő hivatalához, hanem a Nemzeti Földalapkezelőhöz (NFA) tartozik. Bár továbbítják az ilyen jellegű megkereséseket, gyorsabb az ügyintézés, ha rögtön az NFA-hoz fordulnak.

Marjai Gyula, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ingó és ingatlanvagyonért felelős főigazgatója Fotó: Ohr Tibor

Az állam öröklés által is jut vagyonhoz. Az MNV-hez kerülnek azok az ingatlanok és ingóságok, amelyek örökös nélkül elhunyt emberek tulajdonában voltak. Ha később mégis előkerül az örökös, bírósági végzés megléte esetén az MNV kiszolgáltatja neki az értékeket. (Vannak ügyvédek, akik kifejezetten arra specializálódtak, hogy távoli országokban örökösöket kutassanak fel nem teljesen önzetlenül.)

Idén januárban kezdte az MNV az ügyrendezés projektet. Mint az a hivatal belső felméréséből előzetesen kiderült, voltak olyan ügyek, amelyek már 5-8 éve húzódtak. Ezeket igyekeznek mielőbb rendezni, lezárni.

Számokat is közölt a főigazgató: 2011-ben országosan 168, 2012-ben 90, 2013-ban eddig 168 ingatlant adtak át ingyenesen önkormányzatok részére.

Az ingatlanok új gazdája tizenöt évig nem idegenítheti el azt, illetve jelentési kötelezettsége van az MNV felé, amit ha nem teljesít, kötbért kell fizetnie.

Az átadások nagyja még ezután következik: csak Vas megyében 484 ingatlan fog átkerülni, összesen 195 önkormányzathoz.

Az állami ingatlanok ingyenes önkormányzati tulajdonba adása sok esetben azért húzódik, mert az önkormányzatok hezitálnak.

Ahogy Molnár Miklós, Szombathely alpolgármestere is mondta: csak azért, mert valami az adott településen van, még nem biztos, hogy az önkormányzatnak arra szüksége is van, hiszen a hosszú távú fenntartásra (illetve az azzal járó költségekre) is gondolni kell.

Ágh Ernőné, a Vas Megyei Kormányhivatal főigazgatója is szolgált számadatokkal a rendezvényen: hivatala gazdálkodik 45 állami tulajdonú épület (összesen 1,2 milliárd forint értékben; közülük négy műemlék), 39 beépítetlen földterület, és 43 darab egyéb ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni jog felett.

A vagyongazdálkodási roadshow-n érdekességek is elhangzottak: a Vas Megyei Kormányhivatalhoz tartozik egyebek mellett több mint háromszáz vízfolyás is, az MNV-hez meg például négyezer barlang. Ugyanennyi tenyészállatot is birtokol a magyar állam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!