Hírek

2013.11.07. 14:35

Kerékpárral is kedvelt

Őrségi körkép - Újabb ötlet született, melynek nyomán fejlődhet a turizmus a térségben. Kerékpáros túraútvonalakat alakítanak ki a települések, a fejlesztést önerőből finanszírozzák.

Bajdó Bettina

Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere elmondta, egy alulról jövő kezdeményezésről van szó, a legújabb fejlesztésük önerőből valósul meg. Összefogtak, mert megunták, hogy arra várnak, egyszer kerékpárút épül az Őrségben.

- Néhány százezer forintos önkormányzati támogatással elkészítjük a saját kerékpáros túraútvonalunkat - folytatta Őr Zoltán.

- Zseniális volt Lugosi Arnold, szalafői polgármester azon ötlete, hogyan alakítsuk ki a saját útvonalainkat. E mögé 17 település azonnal odaállt. A tapasztalat is azt mutatja, hogy falják az emberek az Őrséget. Az október 23-ai ünnepen és az ahhoz kapcsolódó hétvégén is nagyon sok vendég érkezett, többen közülük kerékpárral.

A települések arra törekednek, hogy olvashatóvá tegyék az új jelrendszerrel a kerékpárosok számára az Őrséget, így még jobban megismerhető és szerethető lesz a térségük.

- Az 1990-es évek elejétől folyamatosan figyelem a kerékpárosok szokásait - veszi át a szót az ötletgazda, Lugosi Arnold. - Egyre keresettebbé vált ebben a térségben a kerékpáros túraútvonal. Most szállásadóként is sokszor találkozom ezzel az igénnyel. Az emberek ma már magukkal hozzák a pihenésükre a kerékpárjaikat. Reggelente viszont tanácstalanul állnak, merre menjenek bringázni. Nemcsak a közúton szeretnek kerékpározni, az erdei utak is nagyon népszerűek.

Lugosi Arnold (balra) és Őr Zoltán polgármesterek a kerékpáros túraútvonalakat mutatjákFotó: Szendi Péter

Úgy gondolták, hogy az igényekre építve kitalálnak tematikus útvonalakat. Eleinte csak egy kört terveztek, de annyian csatlakoztak hozzájuk, hogy bővíteni tudták a terveket. A végére három kört vázoltak fel, melyek egymást kiegészítve teljes egészet alkotnak. Az össztáv 110 kilométer, a kisebb körök 30-50 kilométeresek. Ha valaki nem is járja be az egész kört, csak egy-egy részét, akkor is nagy élményben lesz része. Ebben az esetben is könnyen eligazodik majd, mert minden ki lesz táblázva.

- Nem csak azt útelágazásokban helyezzük ki az információs táblákat - hangsúlyozták a polgármesterek. - A turisztikai látványosságokhoz is szeretnénk tenni nagy, látványos térképeket, amelyen feltüntetjük ezeket az utakat, s az aktuális helyet, ahol áll a turista. A tervek szerint tavaszra el is készülünk. Természetesen nem teszünk le arról a tervről sem, hogy kerékpárutak épüljenek az Őrségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!