Hírek

2013.11.07. 16:15

Megérkezett a vakcina

Szombathely - Vas megyében is elkezdték kiszállítani az influenza elleni oltóanyagokat a háziorvosi rendelőkbe.

Bajdó Bettina

A tavalyihoz hasonlóan idén is 1,3 millió ingyenes influenza elleni vakcina áll rendelkezésükre a rizikócsoportba tartozóknak. Dr. Stánitz Éva megyei tiszti főorvos elmondta, hogy folyamatban van az ingyenes oltóanyagok kiszállítása. A központhoz közelebb eső rendelőkbe már meg is érkezett a vakcina, a távolabb eső praxisokba a héten kiszállítják még. Hozzátette, jövő héten már lehet kérni a háziorvostól a védőoltást. A tiszti főorvos megerősítette, hogy az ingyenes vakcinára jogosultak köre megegyezik az elmúlt évivel. Az idősek, a krónikus betegek, a várandós nők és az egészségügyi intézményben dolgozók kaphatnak térítésmentesen influenza ellen védőoltást, továbbá ötezer adag ingyenes vakcina áll rendelkezésre a krónikus betegségben szenvedő gyerekek részére. Azok pedig, akik nem tartoznak az ingyenes védőoltásra jogosultak közé, kérhetik a háziorvosukat, hogy írja  fel receptre a szérumot. A gyógyszertári forgalomban többféle szezonális influenza elleni oltóanyag is kapható.

Birosz Béla szombathelyi háziorvos védőoltást ad be influenza ellen. Fotó: Szendi Péter

Dr. Stánitz Éva elmondta még, hogy szeptemberben elindult az influenza figyelőszolgálat. Egy-egy gyanús esetet már regisztráltak, de a laboratóriumi vizsgálatok nem erősítették meg a vírus jelenlétét. A megyéből egy mintát küldtek tovább laboratóriumi vizsgálatra, ám az is negatív lett. Influenzajárvány még nincs, azonban az oltást már most érdemes kérni a háziorvostól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!