Hírek

2013.11.25. 10:15

Nagyobb a faállomány

Megyei körkép - Magyarországon folyamatosan emelkedik az erdőgazdálkodási célú terület nagysága, ami magába foglalja a faállománnyal borított területen kívül többek között az egyéb erdészeti célú utakat, a tisztásokat, a csemetekerteket.

Kelemen Attila

A 2012. évi 2056 ezer hektár 7,8 százalékkal, 148 ezer hektárral bővült 2000-hez képest.

Az erdőterületek koncentráltan helyezkednek el az országban. Kiterjedt erdőségek - elsősorban földtani, időjárási adottságok következtében - Észak-Magyarország és Dél-Dunántúl hegyes-dombos vidékein alakultak ki. Megyék szerint a legnagyobb erdőterület Borsod-Abaúj-Zemplénben (217 ezer hektár) van, az országos 11 százaléka. Jelentős erdőterülettel rendelkezett még Somogy, Bács-Kiskun és Pest megye is.

Az erdősültség - erdőterület aránya az összterületből - mértéke a területi sajátosságok függvényében nagyon változó. Régiónként a legkevesebb erdő Közép-Magyarországon van, viszont az erdősültség ott magasabb az országos átlagnál. Észak-Magyarországon a legnagyobb az erdőterület és az erdősültség (31 százalék) is, mivel területének jelentős hányadát hegyek és dombok alkotják. A dunántúli régiók erdősültsége viszonylag kiegyenlített. A megyék közül az erdőterület aránya Nógrádban kiemelkedően magas, de Veszprémben, Zalában, Somogyban, Borsod-Abaúj-Zemplénben is jelentős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!