Hírek

2013.11.22. 12:23

Huszárélettel ismerkednek az ovisok, a kisiskolások

Huszárok jártak a minap a jáki óvodában. Az aprónép kellő áhítattal rakta fejére a hagyományos csákót és vette szemügyre a nehéz huszárkardot.

Varga Krisztina

Szombathely katonai történelmének legfényesebb lapjai azok az évek, amikor itt táborozott a 11-es huszárezred.

Sok család még ma is őrzi valamelyik felmenőjének huszárélettel kapcsolatos régi tárgyait, fényképeit. A városban 2011. januárjában 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület is alakult. Lovasemberek, pedagógusok, történészek fogtak össze, hogy felelevenítsék és az őket megillető rangra emeljék a huszár hagyományokat.

A korhű huszáregyenruhába öltözött lovasok számos városi rendezvényen, megemlékezésen, koszorúzáson ott vannak, emelve az alkalom rangját. A 11-es Huszár úti laktanya udvarán toborzókat tartanak, ahol bárki kipróbálhatja a lovaglást, vagy akár a kardforgatást is. A látványos  bemutatók, karuszelek, verbunkosok mellett az ismeretterjesztésre is figyelmet fordítanak a hagyományőrzők. Idén februárban és  márciusban például négy részes előadássorozatot hirdettek az egykori laktanyában a huszárság kialakulásáról,annak történelmi szerepéről, a lovasélet nehézségeiről.

Legújabb kezdeményezésükkel az óvodás és általános iskolás korosztályt kívánják megszólítani. Ezt a programsorozatot a Honvédelmi Minisztérium is támogatja egy kisebb összeggel.

-Egyesületünk célul tűzte ki, hogy a legifjabbakkal is megismertesse a huszár szellemiséget – mondta Samu János, az egyesület elnöke. – Szeretnénk erősíteni a hazafias gondolkodást, a nemzeti öntudatot, s elérni azt, hogy a gyerekek  büszkén gondoljanak a nemzet múltjára. Ugyanakkor abban is bízunk,  hogy a pályázattal megvalósuló rendezvények felkeltik a fiatalok érdeklődését, s ezáltal az egyesület tagjainak létszámát is növelni tudjuk.

Az értékteremtő programsorozat keretében a héten elsőként a jáki Százszorszép Óvodába látogatott el két daliás huszár Bokor Gábor és Kiss Gábor személyében. Az aprónép szájtátva hallgatta az igaz mesét arról, hogy miért pont ilyen a huszárcsákó, miért kék a dolmány, és hogy mi volt a szerepük a bátor szombathelyi huszároknak a történelem folyamán. A legjobban a kard izgatta a kicsiket: éles vajon? Tényleg ezzel csatáztak egykor a huszárok?

Bokor Gábor és Kiss Gábor huszárok mesélnek a jáki óvodásoknak Fotó: Varga Krisztina

A gyerekek az óvónénik segítségével készültek is az alkalomra: magukkal hozták a korábban készített huszárcsákókat, és így együtt masírozhattak a vendégekkel. A hagyományőrzők megígérték: tavasszal, március 15. környékén újra visszatérnek, lovas huszár bemutatót tartanak és megnézik a gyerekek előadását is.

A közeli napokban több szombathelyi  iskolában is feltűnnek majd a huszár-egyenruhások. A diákoknak már  több konkrét információt adnak át a jelentősebb csatákról, a huszár harcmodorról, s a szombathelyi laktanya történetéről. Az iskolások szellemi totó kitöltésével adnak számot a megszerzett tudásról.

Fotó: Varga Krisztina

Az óvodai és iskolai látogatások után decemberben egy záró alkalom  teszi teljessé a múltidézést. Itt szó esik a sárvári huszármúzeumról, a 11-es huszárok háborús emlékalbumáról, valamint a családokban élő huszár emlékekről. A programot  verbunkos és lovas bemutató is színesíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!