Hírek

2013.11.24. 17:00

Összefogás a biztonságért

Az áldozattá válás megelőzését (is) hivatott segíteni az a program, amelynek megvalósításához uniós támogatást nyert el a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ.

Simon Erzsébet

A Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat mint főpályázó, és a Vas Megyei Kormányhivatal mint konzorciumi partner együttesen nyert mintegy 120 millió forint uniós támogatást arra a programra, amely az áldozattá válás megelőzését helyezi a fókuszába, illetve a már áldozattá váltakat segíti.

A projekt ez év júliusától 2015 derekáig tart, s a megvalósítás során az állami és a nem állami szervezetek szoros összefogása jön létre a lakosság biztonságának, segítésének érdekében. Ennek apropóján szakmai napot tartottak csütörtökön az Agora Szalonban a pályázatban részt vevő, áldozatokkal foglalkozó szakembereknek.

A szakmai napon dr. Veisz Gábor, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal áldozatsegítési osztályvezetője az áldozattá válás magyarországi jellemzőiről, s az áldozatvédelem intézményrendszerének lehetőségeiről beszélt. Dr. Németh Zsolt kriminológus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának oktatója a sértetté válás megelőzése és az áldozatvédelem, a megtorlás és az elrettentés, a megelőzés és a jóvátétel témakörökben tartott előadást.

Az áldozatsegítéssel foglalkozók számára tartottak szakmai napot a szombathelyi Agora–Szalonban Fotó: Tóth Róbert

A kétéves program célja az állampolgárok áldozattá válásának megelőzése, a már bűncselekmény vagy tulajdon elleni szabálysértés áldozatává vált személyek és sérelmeik kezelése, valamint a kezelő/ellátórendszer hatékonyabbá tétele az állami és nem állami szervezetek helyi együttműködéseinek kialakításával. A projekt hiánypótló lehetőség Szombathelyen, mert ennek révén növekedhet a különféle szakterületeken az áldozatokkal kapcsolatba kerülő szakemberek érzékenysége, tudása, s empatikusabb munkavégzésre ösztönzi őket.

A lakosság számára specifikus előadásokat, előadássorozatot, konfliktuskezelési tréningeket szerveznek. Az áldozattá vált személyek és közvetlen környezetük megfelelő mentálhigiénéjének visszaállítását krízisintervencióval, terápiával, önvédelmi és reintegrációs foglalkozásokkal célozzák meg, ezekkel kiegészítve az állami áldozatsegítés során igénybe vehető segítségnyújtási lehetőségeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!