Hírek

2013.11.22. 15:35

Rangsorolták a középiskolákat

Szombathely – Megjelent a HVG 2014-es listája a száz legjobb középiskoláról. Megyénkből a Nyugat-magyarországi Egyetem Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium a 11. helyen végzett.

Bajdó Bettina

A rangsorokat a diákok 2012-es tanulmányi és felvételi eredményei, valamint a tanulmányi versenyeken elért helyezésük alapján állították össze. Az összesített rangsor például nyolc – a 10. évfolyamosok kompetenciamérésének eredményei, az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) döntőibe jutott tanulók száma, a kötelező érettségi tárgyakból elért eredmények, valamint a HVG Diploma 2013 felsőoktatási listájának első harminc karára bejutott diákok aránya alapján összeállított – részrangsor felhasználásával készült. Az alapítványi, az egyházi, a gyakorlóiskolai és a két tannyelvű iskolák listájának összeállításához ugyanezeket az adatokat használták. A szakközépiskolák rangsorolásakor azonban a szakmai tanulmányi versenyek, a szakmai alapismeretek érettségi tantárgyi és az országos szakmai tanulmányi verseny 2012-es döntőseinek száma is szempont volt.

A budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium, a Szent István Gimnázium, a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium, valamint a budapesti Eötvös József Gimnázium – a diákok teljesítménye alapján ezek az intézmények állnak a HVG 2014-es középiskolai rangsorának élén. A Fazekas eredménye nem okozott meglepetést a rangsor készítőinek, ez ugyanis az egyetlen a 957 magyar középiskola közül, amely a 10. évfolyamos diákok kompetenciamérésének eredményei, az OKTV-döntőbe jutott tanulók száma, valamint a felvételi eredmények alapján is az első helyen áll. Az összesített rangsor második és harmadik helyezettje, a Radnóti és a Szent István Gimnázium tanulói pedig egyenletesen jó teljesítményt nyújtanak valamennyi téren.

 A Bolyai több országos és nemzetközi programban is részt vesz (Fotó: Horváth Csaba)

 

A vidéki gimnáziumok is jól szerepeltek a középiskolai rangsorban. Bár a legjobb tízbe csak kettő került be, a legjobb húszban már tíz vidéki intézmény szerepel.

Megyénkből csak egyetlen középiskola került be a 100 legjobb közé. A Nyugat-magyarországi Egyetem Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium az összesített listán az előkelő, 11. helyre került. A matematikai kompetenciamérés alapján a 43., a szövegértés alapján pedig a 14. helyen végzett. A magyar érettségi eredményeket tekintve a 16., a matematika vizsga statisztikáját nézve pedig 13. helyre került az iskola. A történelem érettségi alapján a 45., a nyelvi vizsga alapján a 29. helyre sorolták. Az OKTV-döntőbe jutott tanulókat nézve a negyedik, a felvételi eredmények alapján pedig a 13. helyet szerezte meg a gimnázium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!