Hírek

2013.11.22. 17:18

Termálvízzel fűtik majd a várost

Vasvár – Közel fél milliárd forintot nyert az önkormányzat geotermikus energiahasznosításra, egy év múlva már termálvízzel fognak fűteni.

Merklin Tímea

A városban működő távfűtési rendszer a 4600 lakosú település lakásainak 18 százalékát, valamint az önkormányzati intézményeket látja el. A hőszolgáltatáshoz eddig nagyrészt földgázt vásároltak, kis mértékben geotermikus energiát vételeztek az egyik fűtőműben. A város határában 1963-ban fúrták meg a ma is használt kutat, 1975-ben alakították termálkúttá. Az önkormányzat régóta szerette volna kihasználni a város alatt szerencsés módon adott geotermikus energia lehetőségeit, egy megfelelő pályázatra vártak, hogy azzal segítsék a beruházást, és most nyertek a 80 millió forint önerő mellé több mint 475 millió forintot.

Az egész város életét, életminőségét meghatározza majd, ha a geotermikus energia jelenlegi hasznosítási módját korszerűsítik, és bővítik a pályázaton most elnyert közel félmilliárd forintos beruházással.

 

Kovács Tilda polgármester és V. Német Zsolt országgyűlési képviselő

 

A város alatt olyan geotermikus energia, vagyis termálvízadottság van egy triászkori hévíz rétegben, amit kihasználva a jelenleg működő két távfűtési kört ezzel a megújuló energiával tudják ellátni. A meglévő kutat fogják visszasajtolásra használni, hogy a használt termálvíz visszajusson azokba a mélyrétegekbe, ahonnan vételezték. A létesítendő új kutat pedig a belvárosban fúrják meg a szakközépiskolánál lévő parkoló területén, mert ez alatt van egy olyan réteg, ahol a felhozó kutat érdemes létrehozni.

Kovács Tilda polgármester asszony egy feszített munkatervvel számol: 2014 tavaszára elkészülő közbeszerzéssel, kivitelezői szerződéskötéssel, jövő novemberre létrejövő működőképes rendszerrel, a hőközpontok megújulnak, lehetővé válik, hogy teljes mértékben termálvízzel fűtsenek a városban. Sokkal olcsóbbá válik a lakosság és az intézmények távhő ellátása, és a vállalkozások is ugyanazon az áron kapják az energiát, csatlakozhatnak a rendszerhez. V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy nemcsak a város életében jelentős ez a projekt, hanem nemzetgazdasági és EU-s kihatásai is vannak, sőt a világban zajló folyamatokkal összefüggésben is korszerű ez a beruházás. 

– Az olcsó energiahordozókra épülő gazdaságoknak végük van, új korszak nyílik, a 21. században az emberiség visszatér a lét alapjaihoz: a föld, a víz, a levegő, az energia és az ezekhez való hozzáférés meghatározóvá válik – mondta a képviselő.


Papp Márton a meglévő kútnál. Ez lesz a visszasajtoló kút



– Alapkérdés az energiatakarékosság, a megújuló energia, a saját energia, és ezt ki kell egészíteni az energiabiztonsággal. Jelenleg a használt energiák nagyobb része az országon kívülről érkezik. Cél, hogy a megújuló energiák felhasználási aránya minél magasabb legyen. Az EU 2020-ra Magyarország számára 13 százalékban határozta meg ezt az arányt, Magyarország 14,65 százalékot vállalt. Ennek egyik eszköze az Új Széchenyi Terv, amely 11,5 milliárdos forrással jelent meg. V. Németh Zsolt hangsúlyozta: az anyagi erőforrásokon kívül szellemi és lelki erőforrásokra is szükség van a megújuláshoz.

Magyarország az alternatív energiaforrásokban bőségben van. Vasvár 475 millió 581 ezer 120 forintot kapott az 559 millió 507 ezer 200 forint összköltségű beruházására, amely a geotermikus energia hasznosítását korszerűsíti és kibővíti. Az egyes háztartásokban mindez nem igényel semilyen beruházást. Gázt majd csak tartalékként tart a város, tartályban, esetleges meghibásodás esetére. A rendszer mínusz 20–25 Celsius-fokig bírja. Kovács Tilda úgy véli, hogy a fűtésköltségek jelentős csökkenése is ittmaradást, sőt ideköltözést inspiráló erő Vasváron. Elégedettséggel töltheti el a lakókat, és vonzó lehet a város fejlődését szolgáló, további beruházások számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!