Hírek

2013.11.25. 07:34

Küzdöttek a víz ellen

Szentgotthárdnál hétfőn apadt a Rába, a folyó körmendi szakaszán az esti órákban várták a tetőzést.

Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Hétfői összefoglaló

Szentgotthárdnál hétfőn apadt a Rába, a folyó körmendi szakaszán az esti órákban várták a tetőzést. Csákánydoroszlóban négy házat kellett védeni az árral szemben. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint vasárnap késő délután tetőzött a Gyöngyös Kőszegnél, valamint a Pinka Felsőcsatárnál, a késő esti órákban pedig a Rába szentgotthárdi szakaszán is megindult az apadás.

A vízügyi igazgatóság hétfő reggel elsőfokúra mérsékelte a készültséget Szentgotthárdnál. Tovább emelkedett viszont a vízszint Körmend térségében, itt a készültségi szint másodfokú volt. Délután három óra körül a Répce a Gór alatti szakaszon, a Gyöngyös Sorkifalud térségében, a Rába pedig a Csákánydoroszló feletti térségben tetőzött. Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy a lukácsházi víztározó megfelelt a funkciójának. A tározóban 1,1 millió köbméter víz gyűlt össze. Ezt most visszatartják, s majd az árhullám levonulása után, szabályozott mennyiségben eresztik vissza a mederbe. Éppen ezért a Perint vízszintje a következő napokban sem változik majd.


Balról jobbra: Horváth István, Csákánydoroszló polgármestere, Batha András közbiztonsági referens és Hegyi László, a katasztrófavédelem munkatársa folyamatosan kint volt a Rába mellett, és figyelték a vízállást, segítették a védekezési munkálatokat (Fotó: Szendi Péter)



A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat munkatársai és a szombathelyi katasztrófavédelmi megbízott helyszíni szemlét tartottak a Sorok és Pinka patakok mellett fekvő településeken – tudtuk meg Balogh Nikoletta tűzoltó zászlóstól, megyei katasztrófavédelmi szóvivőtől.

Hozzátette: a települések polgármestereit és közbiztonsági referenseit értesítették a várható árhullámról, a helyi önkéntes tűzoltó egyesületek tagjai pedig folyamatos figyelőszolgálatot láttak el éjjel. A körmendi hivatásos tűzoltóparancsnokság parancsnoka és a szentgotthárdi katasztrófavédelmi megbízott a Rába és a Pinka áradása által érintett településeken végzett helyszíni szemlét. Vasárnap Kőszegen a Gyöngyös áradása miatt két embert ideiglenesen kiköltöztettek, rokonoknál helyeztek el.


Vasban délelőtt négy alsórendű utat zártak le teljesen az áradás miatt, s félpályás útzár is érvényben volt (Fotó: Szendi Péter)



Hétfő reggeltől négy fővel működött a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság operatív törzse. Az önkéntes tűzoltó egyesületek több településen szivattyúztak, s folyamatosan helyszíni szemléket tartottak a folyó mentén. A katasztrófavédelem szükség esetén homokzsákokat és szivattyúkat biztosított a települések számára. A Vörös-patak és a Rába áradása miatt hétfő délelőtt négy családi házat kellett védeni Csákánydoroszlónál. A védekezési munkát a körmendi közbiztonsági referens és a katasztrófavédelmi megbízott irányította, a homokzsákokat pedig a megyei katasztrófavédelem biztosította a lakóknak.

A vízszint a folyó ezen szakaszán délután csökkent. Körmendre tegnap reggel érkezett meg a Pinka-árhullám csúcsa, a vízállás folyamatosan növekedett. Délelőtt kilenc órától másodfokú árvízvédelmi készültség volt érvényben a Rába ezen szakaszán, a folyó tetőzését az esti órákra várták 430 centiméter körüli vízállással. Körmend alatt völgyi elöntésekre is számítottak.

 

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság legfrissebb tájékoztatása szerint a Répce jelenleg a Gór alatti szakaszon tetőzik, a Gyöngyös Sorkifalud térségében, a Rába pedig Csákánydoroszló feletti térségben tetőzik. A Pinka és a Strém éjfél körül tetőzött Kemestaródfa térségében, ma reggelre itt már apadás mutatkozik. A nagyvizek sok helyen kiöntenek a völgybe is.

A Rába tegnap este tetőzött Szentgotthárdnál másodfokú árvízvédelmi készültséget meghaladó szinten, 324 cm-es vízállással, azóta intenzív apadás kezdődött a folyó azon szakaszán.

Körmendre ma reggel megérkezett a Pinka-árhullám csúcsa, a vízállás folyamatosan növekszik. Délelőtt 9 órától másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Rába ezen szakaszán, a folyó tetőzését az esti órákra várják 430 cm körüli vízállással. Körmend alatt völgyi elöntésekre kell számítani.

A közútkezelő tájékoztatása szerint az áradás miatt teljes útzár van a következő mellékutakon:

Félpályás útzár van érvényben a Pinkamindszent-országhatár, valamint a Gór-Bő útszakaszon.

Reggeltől négy fővel működik a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Operatív Törzse. A Rába menti településeken felkészültek az esetleges védekezésre, a katasztrófavédelmi megbízottak tájékoztatták a lakosságot a várható árhullámról. Az önkéntes tűzoltó egyesületek több településen szivattyúzási feladatokat hajtottak végre, és folyamatosan helyszíni szemléket tartanak a folyó mentén. A megyei katasztrófavédelem szükség esetén homokzsákokat és szivattyúkat biztosít a települések számára.

A Vörös-patak és a Rába áradása miatt ma délelőtt négy családi házat kellett előzetesen bevédeni Csákánydoroszlónál. A védekezési munkát a körmendi közbiztonsági referens és a katasztrófavédelmi megbízott irányította, a homokzsákokat pedig a megyei katasztrófavédelem biztosította a lakók számára. Jelenleg csökken a vízszint a folyó ezen szakaszán.

Délután három órakor Körmenden a Rábán tovább emelkedett a víz szintje. A szakemberek 420 centimétert mértek, továbbra is másodfokú a készültségi szint.  A becslések szerint a térségben ma estére várható a folyó tetőzése, másod- és harmadfok közötti tetőzésre számítanak.

Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy a lukácsházi víztározó megfelelt a funkciójának. A tározóban 1,1 millió köbméter víz gyűlt össze. Ezt most visszatartják, s majd az árhullám levonulása után, szabályozott mennyiségben eresztik vissza a mederbe. Éppen ezért a Perint vízszintje a következő hetekben sem változik majd.

12:22 
Tovább nőtt a vízszint Körmendnél

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság adatai szerint ma délre csökkent jó néhány vízfolyás vízszintje. 10 órakor Felsőcsatárnál a Pinka 150, Kemestaródfánál pedig 392 centiméter volt. Délben Felsőcsatárnál 133, Kemestaródfánál 369 centimétert mértek. Szentgotthárdnál is tovább apadt a vízszint: a 10 órás 179-ről 150 centiméterre csökkent. Körmendnél a Rába elérte a 386 centimétert tíz órakor, rá két órára pedig már 403 centimétert mutatott a mérőműszer. Körmendnél a készültségi szint továbbra is másodfokú.  A becslések szerint a térségben ma estére várható a folyó tetőzése, másod- és harmadfok közötti tetőzésre számítanak.

Vízzel elárasztott területek 2013. november 25-én a Vas megyei Bükön, ahol a Répce kilépett a medréből. MTI Fotó: Kászoni László

Víz alatt álló erdő a megáradt Rába árterületén, a Vas megyei Rátóton 2013. november 25-én.
MTI Fotó: Varga György

10:00
Másodfokú a készültség

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság adatai szerint hétfőn 10 órakor Felsőcsatárnál a Pinka 150, Kemestaródfánál pedig 392 centiméter volt. Körmendnél a Rába elérte a 386 centimétert, Szentgotthárdnál ugyanekkor 179 centimétert mértek a szakemberek. Körmendnél a készültségi szint másodfokú. A becslések szerint a térségben hétfő estére várható a folyó tetőzése, másod- és harmadfok közötti tetőzésre számítanak.

09:30
Tetőzött a Rába Szentgotthárdnál 

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint vasárnap késő délután tetőzött a Gyöngyös patak Kőszegnél, valamint a Pinka Felsőcsatárnál, a késő esti órákban pedig a Rába szentgotthárdi szakaszán is megindult az apadás. A vízügyi igazgatóság hétfő reggel elsőfokúra mérsékelte a készültséget Szentgotthárdnál. Tovább emelkedik viszont a vízszint Körmend térségében. A becslések szerint a térségben hétfő estére várható a folyó tetőzése, másod- és harmadfok közötti tetőzésre számítanak.

A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat, valamint a szombathelyi katasztrófavédelmi megbízott helyszíni szemléket tart a Sorok-Perint és Pinka patakok mellett fekvő településeknél, Balogunyomnál, Sorkifaludnál, Sorkikápolnánál, Sorokpolánynál, Szentpéterfánál, Jáknál, Pornóapátinál, Horvátlövőnél, illetve Vaskeresztesnél. A települések polgármestereit, közbiztonsági referenseit értesítették a várható árhullám levonulásáról, valamint a helyi önkéntes tűzoltó egyesületek az éjszaka folyamán folyamatos figyelőszolgálatot láttak el.

A Körmendi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka és a szentgotthárdi katasztrófavédelmi megbízott a Rába folyó és a Pinka patak áradása által érintett településeken hajtott végre helyszíni szemléket, úgy mint Körmenden, Csákánydoroszlón, Pinkamindszenten, Magyarszecsődön, Molnaszecsődön. A víz által veszélyeztetett területen élő lakosságot személyesen értesítették a várható áradásról.

A közútkezelő tájékoztatása szerint a megye folyóvizeinek áradása miatt négy mellékutat teljes szélességében lezártak. Részletek itt

A vasárnapi nap folyamán összesen négy esetben volt szükség a hirtelen lehullott sok csapadék miatt tűzoltói beavatkozásra. A tűzoltó egységek ebből két alkalommal a pincében felgyülemlett vizet, egy esetben a patakba dőlt fát távolították el, Kőszegen, a Borostyánkő utcában pedig a Gyöngyös patak áradása miatt két lakót ideiglenesen rokonoknál helyeztek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!