Hírek

2013.12.05. 10:45

A lappföldi Mikulás körmendi napja

Elsöprő sikere volt a lappföldi Mikulásnak az elmúlt kedden Körmenden. Hintóval érkezett, távozás után tett egy kis kitérőt.

Kozma Gábor

Sokan és sokat, mondhatni éveken át dolgoztak azért, hogy összejöjjön a finn, jelesül lappföldi Mikulás látogatása a Rába-parti városban. Rengeteget nyomott a latban, hogy Körmend évtizedek óta élen jár a magyar-finn kapcsolatok ápolásában. Többen tudnak elfogadható szinten finnül a városban. Nem utolsó sorban a budapesti finn nagykövetség munkatársai is gyakorta megfordulnak itt. Nos, mindezek szerencsés összjátéka folytán kerekedett ki a történet, s bár ma van Mikulás (Miklós) napja, az elmúlt kedd ezrek számára marad örök élmény.

Az igazi Mikulás a Walter családdal, Körmenden. Négyszer-ötször annyian jöttek el fogadására, mint amennyire a szervezők számítottak (Fotó: Szendi Péter)

Délután háromra szinte megtelt a Szabadság tér, a város főtere. Bán Miklós és H. Vörös Márta szervező előzetesen 500–800 érdeklődőre számított. Lett belőle kétezer! Még akkor is áramlott a tömeg, amikor Joulupukki hintaja begördült a színpad elé.

– Szombathelyről jöttünk, a kicsik szája be nem áll, éljenezik a piros ruhás bácsit – mondta egy fiatal pár mosolyogva. – Mi Zalaegerszegről érkeztünk a kislányommal. Ez a nap az igazi ajándék számára, de nekem is – így egy apuka. De jöttek Lentiből, Sopronból, számosan Ausztriából.

Az általunk megkérdezettek online lapokból, közösségi oldalakról tájékozódott, a legtöbben okostelefonokkal fotózták az eseményt. A színpadra fellépő Mikulást tombolás fogadta, a kicsik sikogattak. Jó ötlet volt a színpad előtti kordon, de még így is nehezen tudták tartani a tömeget. Az óvodások műsora megnyugtatta a kedélyeket, amelyek akkor horgadtak föl ismét, amikor a családok a Mikulás elé járulhattak, ajándékot remélve és kapva a puttonyokból. Nagy lett az izgalom, a Mikulás szinte minden kicsivel találkozott. A legtöbben fotóztak, volt olyan család, amelynek tagjai egyszerre négy (!) képrögzítőt működtettek. Joulupukki hősiesen állta a rohamot az egyre hidegebb időben, mígnem hosszú vizitje után felkelhetett székéből. Ekkor rövid interjút adott lapunknak.

– Köszönöm a sok kisgyereknek, hogy eljött és műsorral kedveskedett. Ha jól tudom, ez egy olyan város, ahol minden finn ember jól érzi magát, ehhez csatlakozott most a Mikulás is. Örömmel jöttem el ide Lappföldről, hogy most én szerezzek örömet. Azt hiszem, a sok kicsi öröme önmagért beszél. A Mikulás akkor boldog, ha a gyerekek is azok. Így azt üzenném, hogy tartsátok melegen a szíveteket, engedjétek be a szeretetet, a megértést. A magyarországi utam elején járok, még csak ezután jön a Mikulásgyár, de már nagy élményeim vannak. A legszebb zene itt a gyerekkacaj volt, megmelegítette szívemet... Kiitos, vagyis Köszönöm szépen! – mondta végül finnül és magyarul a Mikulás. A szervezők elégedettek voltak a program végén.

– Minden várakozást felülmúlt ez a nap. Meglehet, ötven évet is kell majd várni, hogy egy igazi Mikulás újra idelátogasson. Önmaga számára írt történelmet az, aki ma eljött. A nagy érdeklődés jelzi, ezt sokan felismerték.

 

Joulupukki az igazi finn Mikulás

Az egyik bulvárlap szerint nem az igazi finn Mikulás tartózkodik nálunk, mert az otthon van. A kicsik ünnepét azonban nem sikerül elrontani, mert a tény az, hogy a finn-lappföldi Joulupukki járt Körmenden. E sorok írója meghívást kapott arra a zártkörű vacsorára, amelyet a Mikulás tiszteletére adtak dr. Abdel Hameed gyermekorvos molnaszecsődi házában. A magyar-finn baráti társaság és a finn nagykövetség tagjai voltak ott. Találkoztam Joulupukkival, aki nagy és igazi szakállat, valamint copfba kötött hajat viselt. Sportos alkatú, s mint mondta, sokat síel. A nagykövetség munkatársai megerősítették, az igazi Mikulással beszéltem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!