Hírek

2013.12.13. 16:40

A luc a legkeresettebb

Szombathely - Az ünnepi hangulat elképzelhetetlen élő fenyőfa nélkül. Már kedvére válogathat mindenki, hiszen rengeteg árus van Szombathelyen.

Farkas Eszter

Többe kerül az idén a fenyőfa, mégis inkább az élő fát választják, mint a műfenyőt. Bár még csak pár napja árusítanak, már bőven érkeznek vevők az egyik szombathelyi árushoz Császár Flórián egyéni vállalkozó azonban azt mondja, hogy a legnagyobb roham jövő héten várható. Ami a keresletet érinti, az idei évben is a lucfenyőt viszik a legtöbben.

– Főleg a luc keresett, mivel jó az illata és árban is ez a legolcsóbb – mondja Császár Flórián, aki hozzáteszi: annak ellenére, hogy a nordmann fenyő az egyik legdrágább fajta, mégis sokan keresik, mivel ez a fenyő nem hullatja tüskéit, és nem kell utána sokat takarítani.

– Én úgy gondolom, hogy sokan keresik még a fenyőfákat, nem érezni azt, hogy a műfenyők kiszorították volna az élőfákat. Keresik a földlabdás fákat is, ami azért jó, mert tavasszal ki lehet ültetni a kertbe. Sokan visznek tőlünk egyébként fenyőfából készült díszeket, koszorúkat is. A legtöbben nézegetnek, sokat válogatnak, de van olyan is, aki konkrét elképzeléssel jön, például, hogy normann fenyőt akar, abból is a legnagyobbat és a legdúsabbat – ecseteli az egyéni vállalkozó.

Varga Zoltán és Császár Flórián. Behálózzák a fenyőfákat, hogy könnyebb legyen haza szállítani. Fotó: Horváth Csaba

Ami pedig az árakat illeti, párszáz forinttal többet kérnek minden fafajta méteréért a kereskedők az idén. A lucfenyő 1700 forint körül van méterenként, kétszáz forinttal drágább mint tavaly volt.

Az ezüstfenyőnek 3000 forint körül van métere, így ez a fajta körülbelül 500 forinttal kerül többe az idén. A nordmann fenyő egyébként az egyik legdrágább fajta a szombathelyi kereskedőknél is, meg is kérik az árát. Méterét négy, ötezer forintért adják, amely ezer forinttal több mint egy évvel ezelőtt volt.

A fenyőfa kereskedők egyébként kérésre bele is faragják a karácsonyfa talpba a fákat, és hálóba burkolva adják oda a vásárlóknak, ezzel is könnyítve a fa szállítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!