Hírek

2013.12.10. 16:05

Az állam arcai ők

Szombathely - Csaknem száz közszolgának nyújtották át a szakirányú továbbképzés elvégzését tanúsító oklevelét tegnap a Megyeházán.

Simon Erzsébet

Sikeresen teljesítette a követelményeket a Vas Megyei Kormányhivatal kilencvenegy munkatársa; a kormányablak ügyintéző szakirányú továbbképzés elvégzését tanúsító okleveleket kedden vehették át a közszolgák a Megyeháza dísztermében.

Esküt tettek a Vas Megyei Kormányhivatal szakirányú továbbképzésen részt vett munkatársai. Fotó: Horváth Csaba

Az egybegyűlteket Popovicsné dr. Tisza Edit igazgató köszöntötte. Mint mondta, a feladat, amire a csaknem száz ember vállalkozott, mások szolgálata, vagyis a polgártársak segítése ügyes-bajos dolgaik intézésében. A munkájuk alapja az embertárs iránti nyitottság, a segítőkészség és a szolidaritás. Ám elengedhetetlenül szükséges a megfelelő szakmai felkészültség is. Ezen ismeretek megszerzését segítette az a tíz hónapos tanfolyam, amelynek követelményeit a beiskolázottak valamennyien teljesítették. Az igazgató asszony hangsúlyozta: a kormányablak ügyintézők az állam arcai, bizonyos értelemben a magyar államot képviselik, és meg kell győzniük az ügyfeleket egyebek mellett arról is, hogy nem az ügyfél van a hivatalért, épp ellenkezőleg: a hivatal van az ügyfélért. Fel kell lépniük azokkal a hivatalokkal kapcsolatos negatív beidegződésekkel, sztereotípiákkal szemben, amelyek sokak fejében élnek még ma is. A meggyőzés pedig roppant egyszerű: a munkájukkal kell bizonyítaniuk, hogy az ügyfél áll a középpontban. Szép és nemes feladat, és bizony gyakran sok türelmet, nagy erőfeszítést igényel. Ez a valódi közszolgálat, tette hozzá a vasi kormányhivatal igazgatója.

A felsőfokú végzettséggel rendelkező ügyintézők szakirányú továbbképzését egy tavalyi kormányrendelet írja elő. A kormányhivatalok e tekintetben a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel működtek együtt.

Klotz Balázs, a Nemzeti Közigazgatási Intézet továbbképzési osztályának főosztályvezető helyettese is köszöntötte az okleveles közszolgákat, majd az eskütételüket követően – a szöveget Zsoldos-Böröcz Anita mondta el – átadta a dokumentumot. Hangoztatta, hogy ezzel nem zárult le a tanulás időszaka, hiszen a folyamatosan változó jogszabályi környezet mindig naprakész tudást igényel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!