Hírek

2013.12.27. 14:25

Az ukrán partner

Körmend - A Fekete tenger partján elterülő Juzsnijjal épít ki partneri kapcsolatokat a Rába parti város. Erről döntöttek.

Kozma Gábor

December első hetében küldöttség érkezett Körmendre Juzsnijból (Ukrajna) azzal a céllal, hogy partnervárosi kapcsolat kiépítése kezdődjön a két város között. Juzsnij a Fekete-tenger partján fekvő kikötő és üdülőközpont, közel Odesszához. Ukrajna harmadik legnagyobb kikötője és egyben a legnagyobb mélytengeri kikötője is, kiemelkedő teheráru forgalommal, és vegyiparral. A dinamikusan fejlődő fiatal város lakossága 32 ezer fő, fontos szerep jut életében a gyógyászati turizmusnak. Jelentős a sport, így a kosárlabda, a röplabda és kulturális élete is.

Amint azt Bebes István polgármester elmondta, az önkormányzat az elmúlt években számos testvérvárosi kapcsolatot építette ki és mélyített el, ami az élet különböző területein rendkívül hasznos együttműködéseket, projekteket eredményezett. Juzsnij egy újabb, főleg gazdasági lehetőséget jelent fogalmazott. A képviselő-testület 11 igen és 1 tartózkodás mellett támogatta a partnervárosi kapcsolat létesítését és aláírják az ezt megerősítő okiratot is.

Egy ott élő magyar lakos révén találtunk egymásra – mondta el Bebes István polgármester. – Mindkét város életét meghatározza a víz, ennek gazdasági, turisztikai és sportágazatú jelentősége. Ezen túl a kikötővel bíró ukrán város sokat tehet Körmend gazdaságának fellendítéséért – hallottuk.

A finn testvérváros, Heinevesi is segített a finn Mikulás Körmendre hozásában, ezrek örömére Fotó: Szendi Péter

December első hetében aztán küldöttség érkezett Körmendre Juzsnijból azzal a céllal, hogy partnervárosi kapcsolat kiépítése kezdődjön a két város között. Juzsnij a Fekete-tenger partján fekvő kikötő és üdülőközpont, mintegy 50 kilométernyire Odesszától. Ukrajna harmadik legnagyobb kikötője és egyben a legnagyobb mélytengeri kikötője is, kiemelkedő teheráru forgalommal és vegyiparral.

Amint azt a vendégek elmondták a körmendi képviselőknek, a dinamikusan fejlődő fiatal várost 32 ezren lakják és 1800 feletti (!) a vállalkozások száma. Fontos szerepe van a város életében a gyógyászati turizmusnak is. Jelentős a sportélet, a kosárlabda és a röplabda a legnépszerűbb. Ami a kosarat illeti, ez is egy fontos kapcsolódási pont lehet majd a jövőre nézve.

– Az önkormányzat az elmúlt években számos testvérvárosi kapcsolatot építette ki és mélyített el, ami az élet különböző területein rendkívül hasznos együttműködéseket, projekteket eredményezett – folytatta Bebes István. Utalva a finn Heinevesire, amely város nagyban hozzájárult a finn Mikulás emlékezetes körmendi látogatáshoz. – Juzsnij egy újabb és nagyszerű lehetőséget jelent Körmend számára – folytatta a polgármester.

– Első lépésként az ukrán delegáció tájékozódott városunkról, betekintést nyert a helyi gazdasági élet meghatározó szereplőinek életébe. Ezt követően sor került a partnervárosi kapcsolat felvételét megcélzó szándéknyilatkozat aláírására. Hangsúlyoznám, hogy Körmendnél sokkal nagyobb gazdasági potenciállal rendelkező városról van szó, amellyel együttműködni mindenképp előnyös lehet.

És amit a már meglevő kapcsolatok, a számos közös projekt is bizonyít.A képviselő-testület legutóbbi ülésén 11 igen és 1 tartózkodás mellett támogatta a partnervárosi kapcsolat létesítését. A képviselők felhatalmazták a polgármestert, hogy a partnervárosi kapcsolatot megerősítő okiratot Körmend város képviseletében aláírja és egyeztessen Juzsnij vezetésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!