Hírek

2013.12.11. 20:05

Hende Csaba vendége volt a horvát védelmi miniszter

Narda - Négynapos szabadságát töltötte Magyarországon Ante Kotromanovic horvát védelmi miniszter, aki Hende Csaba invitálására érkezett hazánkba.

Tóth Csongor

– Második alkalommal vagyok itt, tavaly csak Budapestet volt lehetőségem megismerni, de csodálatos élmény volt. Ekkor elhatároztam, legközelebb elhozom a feleségemet is – nyilatkozta a miniszter, aki Dalmáciában nőtt fel, ahol nyaranta rengeteg magyar turistával találkozott, és sok szépet hallott tőlük Magyarországról.

– Magyarország a legjobb barátaink közé tartozik a szomszédaink közül, hiszen történelmileg több évszázados múlt köt össze minket, és nagyon sok közös hősünk is van – hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette, minden évben rengeteg magyar turista érkezik Horvátországba. Kotromanovic külön kérése volt az is, hogy mutassanak neki egy horvát ajkú falut, a választás pedig a Vas megyei Nardára esett, ahol a helyi Nyugdíjas Klub karácsonyváró rendezvényén vettek részt.

– Budapesten, de itt Nardán is úgy érzem magam, mintha otthon volnék – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy nagyon örült Hende Csaba meghívásának, akivel régóta barátok.

– A magyar és a horvát hadsereg között régóta szoros együttműködés van, sok akcióban vettünk részt közösen, Afganisztánban együtt teljesítettünk szolgálatot, országunkban pedig magyar pilótákat is képezünk. Azon dolgozunk, hogy ezt a viszonyt még jobban elmélyítsük – emelte ki.

A két tárca között tehát láthatóan jó a politikai viszony, adódik a kérdés, hogy mikor lesz ez így a két ország között is. Mint ismeretes, az elmúlt időszakban Magyarország és Horvátország között komoly konfliktus alakult ki. 2011-ben ugyanis ügyészségi vizsgálat indult Horvátországban a Mol vezérigazgatója, Hernádi Zsolt ellen, azzal a váddal, hogy 2008-2009 folyamán állítólag 10 millió eurót fizetett Ivo Sanader akkori horvát miniszterelnöknek, hogy a Mol megszerezhesse az INA feletti irányítási jogot. 2013 szeptember végén a zágrábi bíróság elfogatóparancsot adott ki Hernádi ellen, aki az Interpol vörös körözési listájára is felkerült, s európai elfogatóparancsot adtak ki ellene. A magyar bíróság megtagadta Hernádi Zsolt kiadatását. Az ügy kapcsán Kotromanovic úgy fogalmazott, a két ország közötti politikai kapcsolat jelenleg is kitűnő, és nem lát olyan veszélyt, ami ezt a jó viszonyt veszélyeztetné.

– Pillanatnyilag felmerült egy neuralgikus probléma a Mol körül, de ez egy technikai dolog, amit semmiképpen sem akarunk politikai szintre emelni – hangsúlyozta a miniszter.

Ante Kotromanovic négynapos tartózkodása során Szolnokra is ellátogatott, ahol különleges műveleti katonákkal találkozott. Felesége, aki művészettörténész, eközben Esztergomban és Szentendrén tekintette meg hazánk muzeális értékeit, valamint az operába is ellátogatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!