Hírek

2013.12.02. 11:50

Közel kétezren fogadták Joulupukkit Körmenden

Hétfő délután a városban vendégeskedett az „igazi” Mikulás, vagyis a finn Joulupukki.

Kozma Gábor

Már délután 3 órától vártak rá a Szabadság téren, ahol Joulupukki, a finn Mikulás programját tervezték. A Mikulás várás során filmet vetítettek, karácsonyi finn énekek csendültek fel, majd a színpadhoz érkezett a finn Mikulás, akit az óvodások fogadtak kis műsorral, közte ének, vers, finn vers hangzott el.

Baksa Tibor Andrást külön is megajándékozta a Mikulás hétfő délután. Rengetegen várták a Finnországból érkező igazi Mikulást (Fotó: szendi Péter)

A program során számos iskola és közintézmény képviseltette magát, illetve szerepelt. Körmenden nagy hagyományai vannak a finn kapcsolatoknak, így a Mikulás elhozta a finnországi testvérváros, Heinevesi üdvözletét is. Joulupukki fogadta a körmendi gyerekeket és kifejtette: az ajándékozás öröm, de leginkább akkor, ha szívből tesszük. Miután a Mikulással találkoztak a városiak, folytatódott a program. A téren hétfőtől egészen az ünnepekig műsorokat rendeznek.

– Mikulásból szerte a világon, sok van, de az igazi csak egy lehet: a finn Joulupukki – mondta el a város főterén, a Szabadság téren egy fiatal apuka, aki kislányát hozta el a nagy eseményre.

Sokan összegyűltek a jó időben, rácsodálkozva az adventi díszletre.

– Nem véletlenül talált ide a Mikulás – mondta el Bebes István polgármester. – A városnak évtizedek óta kiválóak a kapcsolatai az északi országgal. Testvérvárosunk, Heinevesi küldöttei is rendszeresen megfordulnak itt. Most a lappföldi mikulás is megtapasztalhatja, hogy többen is értenek e városban az ő nyelvén – fogalmazott a polgármester.

A Mikulást váró gyerekek és szüleik kis műsort adtak. Láthattunk filmet a finn városról, aztán elhangzottak versek és persze finnül köszöntők. Mire megérkezett Joulupukki, már igazi Mikulás-napi hangulat uralkodott a téren. A kicsik kitörő örömmel fogadták a távoli országból érkezett vendéget – kíváncsian vizslatva, mi is van a puttonyában. A vendég megköszönte a számára rendezett műsort, majd arról szólt, hogy az igazi ajándék a szeretet. Nem feledte el átadni a testvérvárosi üdvözletet sem. Annak pedig láthatóan nagyon örült, hogy többen is az anyanyelvén szólították.

– Igazán jó érzés volt fogadni a Mikulást és abban is joggal bízhatunk, hogy e megtisztelkő látogatás nyomán még inkább erősödnek a magyar-finn kapcsolatok – mondta Bán Miklós városi képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!