Hírek

2013.12.03. 15:15

Képesek jobbá tenni a világot

Szándéknyilatkozatot írt alá kedden dr. Puskás Tivadar polgármester a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásával kapcsolatban.

Bajdó Bettina

A fogyatékos emberek világnapja alkalmából a „Jobb velünk a világ” rendezvénysorozaton belül egy szemléletváltást kezdeményező program indult el, amelyen sor került a csatlakozó minisztériumok és önkormányzatok közös szándéknyilatkozatának aláírására. A megváltozott munkaképességű, fogyatékkal élők visszavezetése a nyílt munkaerőpiacra kiemelt kormányzati feladat, amelynek megvalósulása érdekében a közös szándéknyilatkozat aláírásával nemcsak a figyelemfelhívás a céljuk, hanem a szemléletváltás mind szélesebb körű elősegítése a helyi szintű programokon keresztül.

A Regionális Szociális Forrásközpont Kft. is segíti a programot (Fotó: Horváth Csaba)

A szándéknyilatkozat aláírásával az önkormányzatok polgármesterei kinyilvánították, és egyúttal vállalták, hogy a polgármesteri hivatalban a jelenleg foglalkoztatott megváltozott munkaképességű munkavállalók létszámán felül 2014-ben még legalább két ilyen munkavállalót foglalkoztatnak, elősegítve a nyílt munkaerő-piaci integrációt. A hivatalnak is érdeke lehet a foglalkoztatás, felvételük esetén csökkenhet a rehabilitációs hozzájárulás fizetési kötelezettsége.

A város már felvette a kapcsolatot Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft.-vel, melynek szakemberei mindenben segítik a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását, s az új munkavállalók beilleszkedését is. A szombathelyi hivatalban a jelenleg engedélyezett létszámkereten (240 ) felül hat státuszban tizenkét megváltozott munkaképességű dolgozó foglalkoztatására lenne szükség ahhoz, hogy a munkáltató mentesüljön a rehabilitációs hozzájárulás megfizetése alól. Egy megváltozott munkaképességű személy foglalkoztatása napi négy órában történne, így a munkabér mellett a rehabilitációs ellátását, vagy rokkantsági ellátását megtarthatja.

Kedden az Országház vadásztermében dr. Puskás Tivadar aláírta a szándéknyilatkozatot. Elmondta, Szombathely a segítés városa, ennek a jegyében döntöttek a csatlakozás mellett. Szerették volna megadni a lehetőséget mindenkinek arra, hogy a munkájával értéket teremthessen, hiszen ez is az önkifejezés egyik eszköze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!