Hírek

2013.12.16. 10:55

„Nagykarácsony éccakáján” immár 45. alkalommal

Felsőőr (Oberwart) - Az idén 45 éve játszották el először advent időszakában a hagyományos pásztorjátékot az őrvidéki magyarok.

Némethy Mária

A Felsőőri Magyar Katolikusok Köre büszkén tekint vissza hagyományos pásztorjátékának hosszú múltjára. Ősi hagyomány elevenedik fel ilyenkor. Jönnek a pásztorok, várják a kis Jézus születését, majd örvendeznek eljöttén. Mindezt dalban, versben, játékokkal „mesélik" el gyerekek, fiatalok, felnőttek együtt.

Az óvodások magyarul és németül mesélték el a karácsony történetét Dowas Katalin vezetésével. Fotó: Kelemen László

Az idén is így volt ez a felsőőri (oberwarti) katolikus Kontaktcentrumban, ahol immár 45. alkalommal játszották el az Őrvidéken annyira kedvelt néphagyományt, a„Nagykarácsony éccakáján" című adventi délutánt, amelyet Dowas Valéria magyarul és németül vezetett. A több mint 300 bel- és külföldi vendég közt ott volt Felsőőr alpolgármestere, Alsóőr polgármestere, az egyházi személyek közül a kismartoni vikárius is.

Az 1968 óta létező rendezvény az idén többnyelvűségével és ökumenikus szellemével tűnt ki, hiszen magyar, német és horvát nyelvű karácsonyt váró műsorszámok szórakoztatták a jelenlévőket, s minden felekezet képviseltette magát: Dr. Seifner Erich és Keresztfalvi Péter katolikus papok mellett Gúthy László református tiszteletes és Mesmer Otto őriszigeti evangélikus lelkész is eljött az ünnepségre, amelyen az Alsóőri Énekkar karácsonyi dalokat adott elő, Mesmer Enikő tekerőlanton játszott. Branko Kornfeind atya és csapata horvát nyelvű karácsonyi dalokat adtak elő. Nagy vastapsot aratott a Kobak palánták zenei együttes Szombathelyről .

A pásztorjátékok egyik fénypontja a legkisebbek fellépése volt. A felsőőri játékos magyar gyermekóra résztvevői és őrvidéki iskolások szerepeltek Dowas Katalin vezetésével., A gyermekek két nyelven mesélték el a karácsony történetét. Binder Gyöngyi, Balogh Máté, valamint két protestáns lelkész is előadott karácsonyi verset.

A műsor végén is elhangzott a „Nagykarácsony éccakáján" című dal, amelyről el lett nevezve a pásztorjáték. Ez dr. Galambos Iréneusz atyának volt köszönhető, aki évtizedeken keresztül vezette nagy lelkesedéssel a játékokat, és hozzájárult ahhoz, hogy ez a gyönyörű néphagyomány ne merüljön feledésbe.

Mivel az idén jubileumot ünnepelt a Felsőőri Magyar Katolikusok Köre, egy budapesti filmrendező és csapata videófelvételt készített a rendezvényről. DVD-jüket majd jövőre mutatják be Alsóőrben (Unterwartban).

Elhangzott az adventi ünnepségen, hogy az 50 éves jubileumra emlékkönyv kiadását tervezik a szervezők, akik hálás köszönetet mondtak mindenkinek, aki valaha is hozzájárult a pásztorjátékok sikeréhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!