Hírek

2013.12.12. 23:11

Staféta Boda Lászlóval

Van-e jövője a könyvkiadásnak? - kérdezte T. Takács Tibor Boda Lászlótól, a B. K. L. Könyvkiadó vezetőjétől.

Simon Erzsébet

- Vegyes érzelmek dúlnak bennem ez ügyben, hiszen a kérdés mögött minden bizonnyal az a problémakör húzódik meg, hogy van-e jövője a könyvkultúrának, fognak-e olvasni a mai fiatalok és az eljövendő generációk, és ha igen, milyen formában jutnak az írott információkhoz.

Megítélésem szerintem még sokáig együtt fog élni a nyomtatott könyv és a számítógépen készülő szöveg valamilyen, ma még nem tökéletesen látható, egységesült formátuma. A trend egyértelmű: a tömegigény és az informatikai fejlődés fog dönteni, s ez alapvetően - már ma is - az internet használatát jelenti, radikálisan megváltozó olvasási szokásokkal. Úgy vélem, hogy a nyomtatott könyvet nagyon szűk réteg fogja olvasni, talán a kulturáltabb közönség, így igencsak kérdéses, hogy egyáltalán milyen tematikájú könyvet érdemes majd kiadni. Valószínűleg a komoly kiadói munkát igénylő kiadványok fognak csak megjelenni, viszonylag kis példányszámban, s igencsak borsos áron.

A változásra képes kiadók viszont változatlanul működni fognak, s feltehetőleg mindkét irányt magas szinten fogják kiszolgálni. A könyvkiadásnak tehát van jövője, hiszen a kiadói tapasztalat, a felkészültség szükséges az internet világában is.

A stafétát Tóth Szilárd informatikai szakembernek adnám tovább, azzal a kérdéssel: Milyen hatásai lesznek a jövőben az informatika dinamikus fejlődésének?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!