Hírek

2013.12.12. 10:49

Szombathelyi közgyűlés - Idén utoljára tanácskoztak

Szombathely – Projektcéget alapítottak és számos kérdésben döntöttek az év utolsó közgyűlésén a városatyák csütörtökön.

Farkas Eszter

19 óra 17 perc - Itt a vége

Vitát váltott ki a beléptető rendszer a Városházán,a képviselők nagy része szerint, a mostani nem tölti be a funkcióját.Már a végén járunk a 32. napirendi pontot is elfogadta a közgyűlés. Még Sági József egy kötelességre hívja fel a figyelmet, méghozzá a vagyonnyilatkozatok kapcsán. Ezt mindenkinek meg kell tennie január 31.-éig. És itt a vége...Puskás Tivadar mindenkinek megköszönte az egész évi munkát, és mindenkinek boldog karácsonyt kívánt. Következő közgyűlés 2014. január 30.-án.

18 óra 41 perc - Szíjártó Győző még egy évig a SZOVA Zrt. élén

A SZOVA Zrt. élére is sikerült ügyvezetőt választani. 2013. április 3 -tól Szijártó Győző a SZOVA Zrt. megbízott igazgatója, de megbízatási ideje ez év december 31.-én jár le. A közgyűlés egy évre Szíjártó Győzőt választotta a SZOVA vezérigazgatójának.

Nagy a zsibongás egyébként a teremben, de halad a munka sorban fogadják el a határozatokat.

18 óra 05 perc - Vita temetésről

A képviselők sorra fogadják el a napirendi pontokat. Rövid idő alatt négyet is elfogadtak. Most a temetkezésre vonatkozó jogszabályok módosításából fakadó intézkedések megtételével kapcsolatban szólalt fel Horváth Zoltán. Mint elmondta: rendkívül megalázónak érzi, hogy a hozzátartozóknak kell megmosdatni a halottat - utalt itt a januártól bevezetendő szociális temetésre. Nem tartja jónak a szociális temetés helyszínének kijelölését, amely a Zanati temetőben lenne. Marton szerint gusztustalan politikai vitát gerjeszteni egy ilyen vitából. Mint mondja jelenleg Zanaton lehet elkülönített helyet létrehozni a szociális temetés céljára. Szó-szót követ a vitába Gyebrovszki János és Puskás Tivadar is bekapcsolódik. Puskás zárja a vitát: minden embernek joga van ahhoz, hogy tisztességes körülmények között helyezzék végső nyugalomra.

13 igen és négy nem szavazattal fogadták el a javaslatot.

17 óra 30 perc - Táboroztatás, egyészségügyi helyzet

A  műszaki állapot miatt gazdaságosan nem helyreállítható önkormányzati tulajdonú épületek kiürítésére és lebontására című javaslatot elfogadták 16  igen és egy tartózkodás mellett a képviselők.

A Haladás táboroztatásával kapcsolatban megy a vita. Gyebrovszki János arról kérdezett, hogy honnak csoportosítják át a Haladásnak a beígért 75 millió forintot. A Haladás 25 milliót kap táboroztatásra. Lazáry Viktor elmondja: régóta bevált gyakorlat, hogy a jól teljesítő egyesületek jutalmat kapnak

A 2014. évi átmeneti gazdálkodásáról szóló rendeletének megalkotására tett javaslatot a közgyűlés elfogadta.

Szombathely népegészségügyi helyzetéről hallhatunk beszámolót. Takátsné Tenki Mária arról beszélt, hogy a GYED extra bevezetése jelentősen javíthat a népességfogyáson. A nők körében a keringési rendellenességek a leggyakoribb halálokok, a jövőben erre egy programok kívának elindítani.

16 óra 30 perc - Új lakást kaphatnak a régi helyett

A helyi adókkal összefüggő önkormányzati rendeletek módosítását egyhangúlag elfogadta a közgyűlés.

Jöhet is a következő napirendi pont. Hamarosan kiüríthetik a Körmendi út 88. és a Jáki út 37. szám alatt lévő önkormányzati ingatlanokat. Szó van a Győrffy 7-rő, 28-ról, valamint a Petőfi Sándor utca 35-ről is. Az üres, helyreállításra váró lakások száma ebben az évben is folyamatosan növekedett a SZOVA Zrt. helyzetelemzése szerint. Különösen indokolt lenne az alacsony komfortfokozatú – félkomfortos, illetőleg komfort nélküli – önkormányzati lakások helyreállítása. Ám bizonyos ingatlanok esetében, mint a Körmendi út 88. és a Jáki út 37. szám alatti épület esetében a felújítás túl költséges lenne, nem érné meg az anyagi ráfordítást. Ezekben az épületekben túlnyomóan komfort nélküli lakások vannak. Természetesen senki nem marad otthon nélkül, a lakásügyi bizottság már egy ideje egyeztet az itt élőkkel. Mindenkinek ajánlottak egy komfortosabb, felújított lakást.

Kővári Attila felhívta a figyelmet, hogy bizony vannak még szörnyű körülmények között élő családok, akiknek a helyzetét meg kellene oldani. Ennek ellenére Kővári szerint az alacsony komfort fokozatú lakásokról sem kellene lemondani.

Marton Zsolt azt mondja, 2002-től nem történt semmi, pedig lehetett volna tenni. 2010-től azonban a városlakók elégedettségére felszámolták a Homok úti telepet. A Győrffy utca állapot tarthatatlan - hangsúlyozza Marton, aki szerint ezeket a telepeket fel kell számolni, nem kell felújítani.

Ez az előterjesztés nem másról szól mint az ezeknek a telepeknek a felszámolásáról. A méltatlan körülményeket meg kell szüntetni - mondta Marton.

Horváth Zoltán támogatja az előterjesztést. Kérdés: mi lesz az ingatlanok elbontása után? Mi lesz azzal a területtel?

Puskás azt mondja, szeretnék értékesíteni majd ezeket a területeket.

Gyebrovszki János azt mondja, nyilván méltó körülmények között de szükség van alacsony komfortfokozatú lakásokra.

Balassa Péter nem gondolja, hogy a Győrffy utcai telep felszámolásával a probléma meg fog oldódni.

16 óra 15 perc - Adócsökkentés jöhet

Következő napirendi pont: Javaslat a helyi adókkal összefüggő önkormányzati rendeletek módosítására. A közgyűlés már múlt hónapban döntött, hogy csökken az építményadó és megszűnik a garázsadó. Molnár Miklós beszél a javaslatról. Eszerint: további építményadó teher csökkentésként a szakképzés keretében létesített iskolai tanműhely, valamint a kizárólag gyakorlati képzési célt szolgáló tanműhely 0 Ft/m2 adókulcs alá kerülne. Tehát ezek után nem kell majd fizetni. A tanműhelyek esetében alkalmazott adómérték csökkentés 2014. évben várhatóan 1,5 Millió Ft bevételcsökkenést eredményez.

További beruházás ösztönző lépésként a saját használatra, saját beruházás keretében létrehozott új építésű építmények, bővítmények esetében a használatbavételi illetőleg fennmaradási engedély jogerőre emelkedését követő első adóévben kedvezményes adómérték kerülne megállapításra.

16 óra - Újabb szünet

Folyik a vita, méghozzá a Belsikátor 1. szám alatti ingatlan értékesítésével kapcsolatos intézkedések megtételével kapcsolatban. A Művészetek Házát már biztosan eladják. A vita jelenleg az épületben működő jegyiroda miatt megy. Azt vizsgálják, hogy a Fő tér 24. alá, áthelyezhető-e az iroda. A témával kapcsolatban olyan komoly vita bontakozik ki. A polgármester szünetet rendel el. 10 percet!

15 óra 40 perc - Újra itt, haladunk

Újra itt! Véget ért a szünet a képviselők belevetették magukat a munkába. Gyorsan el is fogadták a következő napirendi pontot, amely szerint megkezdik az Újperint I. sz. kavicsbánya-tó horgászati célú hasznosítását.

Gyorsan haladnak is tovább a képviselők, ugyanis vita nélkül ment át a "Civil partnerségi kapcsolatok erősítése Szombathelyen" című pályázat támogatási szerződésére.

14 óra - Szünet következik

A Haladás sportkomplexummal kapcsolatban Balassa Péter arra kereste a választ, hogy mi lesz abban az esetben, ha fejlesztés többe kerül, mint amennyi pénz van rá? Az is kiderült, hogy nem lesznek állóhelyek az új stadionban.A képviselők vitáztak arról, hogy mennyi legyen a nonprofit cég ügyvezetőjének bére, az ügyvezető Illés Károly lesz. Bár az ellenzék sokallta a havi másfél milliós bért, de a többség megszavazta Lesz egy felügyelőbizottság is, amelynek feje Gyebrovszki János lesz. A polgármester szünetet rendelt el, fél négykor folytatás következik.

13 óra - Az új Haladás-stadion a következő téma

Két órás vita után eljutottunk a második napirendi ponthoz, amelynek témája a  a Haladás-sportkomplexum fejlesztéséről szóló kormánydöntés. Ma egyébként létrejöhet majd a fejlesztés miatt egy nonprofit kft.-t is. Puskás Tivadar elmondta, a tervek fél év múlva készen lesznek, utána 16 hónap az építkezés. Ha fel tudják újítani a városligeti pályát, ott játszik addig majd a csapat.

12.19 Kérdések a panelfelújításról 

Gyebrovszki János (MSZP-SZTKE)  egy régebbi tanulmánytervre kérdez rá, illetve arra, hogy azt beépítették-e a mostani tervekbe. Kérdezi, van-e értelme ennyi szabadtéri színpadnak, a Csónakázó-tóhoz is terveznek egyet, ő inkább a régi római stílusú színpadot támogatná.

A képviselő szerint a tó vízminősége azért rossz, mert kicsi az azt tápláló Aranypatak vízhozama. Ezt kellene első körben megoldani. Kővári Attila arra örül a terveknek, mert a tó a város egyik dísze.

Kedden bejelentett ötszáz milliárdos projekt panelfelújítással kapcsolatban kérdez Horváth Zoltán (LMP), hogy bekapcsolódik-e a város a Panel 3. programba. Kérdés még, hogy valóban elutasított-e a város egy 1,7 milliárdos pályázatot, ha nem akkor csatlakozni kellen. Wifi hálózat bővítés kérdését is felveti Horváth Zoltán, ezt is egy pályázat tenné lehetővé.

Ballasa Péter parkolási gondokat feszeget, lakossági igényekről beszél. Arra a kérdésre keresi a választ, hogy kell-e majd fizetni a parkolásért a Csónakázó -tónál.

 

12:00 - Megújul a Csónakázó-tó

Az első napirendi pont a pályázati támogatásokkal megvalósuló fejlesztések állásáról szól. Beszámolót hallgathattak meg a képviselők. Lazáry Viktor alpolgármester (Fidesz) elmondta:  jövő év elején elkezdődik a Csónakázó-tó környékének felújítása, és az év végére be is fejeződik. Németh Kálmán (MSZP-SZTKE) szerint képlékeny a terv mivel 50 millióval többe kerül, mint amennyibe először tervezték.  Aztán az előterjesztés több hibájára hívja fel a figyelmet, főként pénzügyi dolgokra.

 

11: 30 - Megkezdődött a közgyűlés

Jelenleg egy átfogó beszámolót hallgatnak a városatyák az önkormányzat uniós, hazai és egyéb pályázati források felhasználásával megvalósuló fejlesztéseinek aktuális állásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!