Hírek

2013.12.30. 14:10

Veszélyben a négylábúak

Szombathely - A szilveszterkor használt legális petárdák durrogtatásából képződő fény és hanghatásoktól házi kedvenceink annyira megijedhetnek, hogy elmenekülnek, és akár soha többé nem kerülnek elő. A Fekete István Állatvédő Egyesület az ünnep alatt egész éjjel telefonos ügyeletet tart.

Farkas Eszter

A tűzijáték és a szilveszteri durrogtatás alatt évről évre kutyák százai vesznek el az országban, igencsak komoly gondot okozva az amúgy is végletekig túlterhelt állatvédőknek, menhelyeknek. A kutyák jelentős része fél az égzengéstől, dörgéstől, villámlástól, a tűzijáték és petárda hangjától. A tűzijáték sivító hangja a kutya számára szokatlan, érthetetlen és félelmetesen erős fényhatás kíséri, úgy érzi, nincs menekvés. Ugyanez a helyzet a petárdával, általában több irányból is jön robbanás, és nem csak hanginger, hanem légnyomás változás is kíséri, amit a kutyák érzékelnek és nem értenek. A petárda hangjával való első találkozás kutyánk számára lehet egy életre szóló kellemetlen élmény. Egy ijedt kutya vagy macska a sokkhatás alatt, félelmében akár marhat vagy haraphat is. A petárdadurrogások miatt elkóborolt állatok közül sok soha többé nem kerül vissza gazdájához – hívják fel a figyelmet állatvédők egy, a legnagyobb közösségi portálon keringő üzenetben.

A fotón: dr. Peresztegi Attila állatorvos. Ha félősebb a kutya, konzultáljunk az állatorvossal arról, hogy milyen nyugtatót adhatunk. Fotó: Archív/Illusztráció

A petárdától megijedt macskák éles marásokat okozhatnak a gazdiknak, a kutyák kerítésen átugorva vagy pórázt a gazda kezéből kitépve próbálnak a robbanásoktól elmenekülni. A kóborrá váló állatok néhány óra alatt akár 5-10 kilométert is képesek megtenni. A Fekete István Állatvédő Egyesület ezen a kedvenceink számára kritikus napon, éjszaka is telefonos ügyeletet tart. Bármikor lehet őket hívni.

– Nagyon változó, hogy ebben az időszakban hány kóborló kutyát és macskát fogunk be. A nagyobb gond ilyenkor a kutyákkal van. Az ebekben lévő kötelező mikrochip egyfajta könnyebbséget jelent abban az esetben, ha a gazda telefonszámával be is van regisztrálva, azonban sokszor nem, hogy a regisztráció hiányzik, hanem a kötelező chip is. Munkatársainknál több leolvasó is lesz, tehát ha megtalálunk egy állatot és elérhető a gazdi, hamar hazakerülhet. Ha van lehetőségünk rá, otthon biztosítsunk kedvencünknek a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet. Abban az esetben, ha félősebb az állat konzultáljunk az állatorvossal, arról, hogy milyen fajta nyugtatószert adhatunk a nehezebb, zajosabb órákban – mondta el érdeklődésünkre Sági Gabriella a Fekete István Állatvédő Egyesület tagja.

– A legtöbb esetben nem csak az a gond, hogy elszökik az állat, hanem riadalmában kifut az útra és elütik. Sajnos jelenleg egy szabad kennelünk van, ami azt gondolom hamar meg fog telni. Ezért segítséget kértünk a gyepmestertől, aki szintén szolgálatban lesz ezen az éjszakán, így a talált kutyusokat oda fogjuk vinni. Abban az esetben, ha valaki kóbor kutyát vagy macskát talált, vagy nem találja kedvencét a 0620/297-48-68-as telefonszámon hívhat minket – tette hozzá Gabriella.

SZERINTEM

Ami nekünk hatalmas buli, az nekik kínszenvedés és félelem. Tudom, mert van egy kutyám Bubi, aki már négy és fél éve hűséges barátom. Bubi egyébként nem tartozik a félősebb kutyusok közé, már ami a durrogtatást illeti. Persze ebben az időszakban nagyon riadt ő is. Minden évben probléma is az óév búcsúztató megszervezése, aztán valahogy mindig úgy alakul, hogy Bubi vagy jön bulizni velünk, vagy maradunk a barátokkal otthon nálam. Ilyenkor aztán mindenki vigasztalja, simogatja kis szőrös buksiját, ő meg bújik, ahogyan csak tud. Ez gondolom idén sem lesz másként. Bár lehetne, mert durrogtatás nélkül is eltelne ez az egy éjszaka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!