Hírek

2014.01.24. 15:24

Átalakuló szakképzés

Szombathely - Jelentős átalakulás alatt van a szakképzés. Csökken a tanulmányi idő, bevezették a duális képzést, csökkent az általános műveltségi területeken az órák száma, a munkáltatók érdekképviselete (kamara) nagyobb szerephez jutott a képzések irányának meghatározásában. A tapasztalatokról a KLIK és a kamara szakembereivel beszélgettünk.

Kupi Györgyi

A munkaügyi központ nyolcadikosok továbbtanulási preferencia-felmérése szerint a legkisebb az érdeklődés a szakiskolák iránt. Fodor Istvánt, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Szombathelyi Tankerületének igazgatóját - korábban a Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskola igazgatójaként igazgatója – kérdeztük, vajon miért van így.

– Nem lehet tagadni, hogy az elmúlt húsz évben a nyolcadikosok körében megváltozott az iskolaválasztási szándék: míg korábban száz gyerekből hatvan jelentkezett szakiskolába, most 20-21 százalékuk választja ezt a lehetőséget – mondja Fodor István,. – Az emberek hajlamosak sommás ítéletet mondani: a szakiskola zsákutca, a diákok gyenge felkészültséggel érkeznek, a képzés társadalmi presztízse is alacsonynak tűnik.

Bazsó Bettina és Molnár Sejla tavaly végzett a Hefele szakiskola dekoratőr képzésén. Képünkön vizsgakiállításukra készültek Gyetvai Gábor társaságában. Fotó: Hefele SzKI

Közben megindult egy másik folyamat, ez a szakiskolai képzés fejlesztése, amely 2008-11 között zajlott le, ennek keretében például a szakmunkásképzőkben olyan programok kezdődtek, amelyek a tanulmányaikban elmaradt gyerekek felzárkóztatását szolgálják, ebbe a programba például a Hefele iskola is bekapcsolódott. A másik változás, hogy a kamara meghatározó szerephez jutott abban, hogy a milyen szakembereket igényel a gazdaság. Egészséges gazdaság nem létezhet jól képzett szakemberek nélkül, legyen szó akár mérnökökről, akár kőművesekről. Ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy ahol a gazdaság prosperál, erőre kap, ott megnő a szakiskola képzés iránti érdeklődés. Minden fél felmérte az érdekeit, az állam és a cégek ösztöndíjakkal támogatják a hiányszakmákban tanuló fiatalokat, akiknek nem mindegy, hogy akár 100-110 ezer forintot is hazavihetnek havonta szakmunkástanulóként. Ez a szülők döntését is befolyásolja. Vas megyében például megnőtt az érdeklődés a gépi forgácsoló szakma iránt, jelenleg háromszoros a túljelentkezés, míg 2003-4-es tanévben mindösszesen hatan jelentkeztek az első évfolyamra, most negyven fővel indulnak. Ez ma már Vas megyében egy biztos életpálya, azzal együtt, hogy aki akar tovább tud lépni, érettségin keresztül az egyetemi diplomáig ívelhet egy szakmunkásként kezdett karrier, amit a cégek is támogatnak – tudom meg Fodor Istvántól, akinek tolmácsolom a munkaadóktól hallott véleményt: Nem megfelelő tudással kerülnek ki a szakiskolákból a pályakezdő munkavállalók. Az igazgató elmondja, nincs gond sem az iskolák felszereltségével (különösen a „vasas" képzéseket nyújtó intézményekben jelentős fejlesztések történtek az utóbbi években), sem az oktatók felkészültségével, a cégeknél viszont magasak a követelmények: kész szakembert szeretnének.

A legnagyobb változás a szakképzésben a duális képzés bevezetése, és hogy a képzési idő három évre csökkent. A duális képzés lényege, - ahogy azt Ausztriában, Németországban szervezik - hogy a diákok a cégeknél szerzik meg a szakmai tudást, dolgoznak, munkájukért fizetést kapnak, és a képzés végén biztos a munkahelyük is. Fodor István hozzáteszi, hogy a kép nem ennyire rózsás, ma a gazdaság nem minden szegmense képes biztosítani a vállalati képzőhelyet, egy felmérés szerint most a cégek mindössze két-három százaléka kapcsolódott be a duális képzésbe, leginkább azok a vállalkozások, amelyek így látják biztosítva szakember-utánpótlásukat, Vas megyében jellemzően a járműipari társaságok.

A gazdaság igénye és a szülők, diákok preferenciái nem mindig esnek egybe. Vas megyében nagyon népszerűek az élelmiszeripari, vendéglátással kapcsolatos szakmák, a pályakövetésből viszont az derül ki, hogy nem olyan egyszerű ma már ezekkel sem elhelyezkedni, még Ausztriában sem.

Egyes területeken tehát túlképzés van, ezért nagyon olcsó a munkaerő. Aki nem akar minimálbérért dolgozni, az pályát vált. Más területeken viszont nagyon kevés a jelentkező, most Vas megyében például az építőipari szakmák népszerűsége csökkent. Ennek ellenére – ezt már Szentgyörgyvári Róbert, szakképzési igazgatóhelyettes teszi hozzá – kis létszámmal is elindítanak szakokat, mert megszüntetni, leépíteni egy szakot könnyű, de újraindítani nehéz, és költséges. Ha a húzóágazatok megerősítik a megye gazdaságát, más ágazatokban is jelentkezni fog a munkaerőigény – mondja.

Takács Balázs a Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium egy éve avatott mechatronikai laborjában. Fotó: Szendi Péter

Hogy milyen képzések indulnak, illetve hogy mely szakmák lesznek ösztöndíjjal is támogatottak, arra ma a megyei képzési bizottságok tesznek javaslatot, és ezt a minisztérium hagyja jóvá – tudom meg Bukvai Albertnétől, a Vas megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnökétől. A kamara évente felmérést készít a gazdálkodó szervezetek igényéről, mintavétel alapján. Ez alapján tesz javaslatot a top tízre, azaz azokra a szakokra, amelyek indítására leginkább szükség van a munkáltatók szerint, a szakok meghatározása mindig a két évre előre történik. Vas megyében a 2015-2016-os tanévben a gazdaság által preferált szakok:  ács, épület- és szerkezetlakatos, gépi forgácsoló, hegesztő, ipari gépész, kőműves és hidegburkoló, mechatronikus-karbantartó, női szabó, szerszámkészítő, villanyszerelő. Az, hogy mely iskolák milyen részt kapnak a képzésben, az a kapacitás és egyéb adottságok figyelembevételével történik

A szakképzés új rendszerének ez volt az első „éles" éve. A régiótól helybe, a megyébe került a szakiskolai képzés irányainak és arányainak kijelölése, ez a megyében – más megyéktől eltérően – alapvetően zökkenőmentesen zajlott, a KLIK-kel jó együttműködés alakult ki. Más megyékből jövő visszajelzések alapján, ez nem mindenhol jellemző – tudom meg Bukvai Albertnétől. Az iskolák nem minden esetben tudták követni a jogszabályokból adódó változásokat. Az iskolák átvilágítása után a KLIK szakemberei a képzés feltételeinek legjobban megfelelő intézményekben engedélyezték az egyes szakmai képzéseket. Ez az átszervezés sok helyen érdekeket sértett, de az intézmények igyekeznek felkészülni a változásokra.

A változás a szülőknek okozhat meglepetéseket: azzal fognak szembesülni, hogy bizonyos szakokon a képzések nem a lakóhelyük iskolájában indulnak, lehetséges, hogy szombathelyi diák Celldömölkön kezdi a 9. évfolyamot szakmaválasztás után. A szakember nem biztos abban, hogy a szülők ezekre a változásokra felkészültek. De azon vannak, hogy mind az iskolák, mind a szülők megkapják a megfelelő tájékoztatást a gyerekek előtt álló lehetőségekről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!