Hírek

2014.01.03. 15:20

Az új pénztárgépről pró és kontra

Vas megye - A vevők már több üzletben felfigyelhettek az online pénztárgépekre - leginkább az eladók morgolódása miatt. Mi elégedett kereskedővel is találkoztunk.

Nagy Ildikó

Az üzletekben – elméletileg – január elsejétől villog az új, online pénztárgépek lámpája. Azért csak elméletileg, mert a határidő-módosítások ellenére még nem mindenkinek sikerült beszereznie az új szerkezetet. Azok a kereskedők azonban, akik hitelt érdemlően bizonyítnai tudják, hogy mi mindent tettek a határidő betartása érdekében (megrendelték a pénztárgépet, üzembe helyezési kódot igényeltek), egyelőre megúszhatják a mulasztási bírságot.

Földes Imre néha még „puskázik", és fellapozza az online pénztárgép használati utasítását. Fotó: Szendi Péter

Az online pénztárgépekről minden kereskedőnek megvan a véleménye, ezek többsége negatív. Nevét, arcát azonban – érthető módon – egyikük sem vállalja.

– Ha azt mondaná, húsz kollégám vállalja, hogy elmondja a véleményét, én is hozzátenném a magamét, de egyedül nem viszem vásárra a bőrömet – mondta egyikük. A legtöbben azt kifogásolják, hogy megint egy újabb kiadásra kötelezték őket, akad, akit a gép sárga lámpájának villogása zavar. Egy másik kereskedő szerint gond az is, hogy az új gépnek nincs pénzkazettája, így a pult vagy az íróasztal fiókjában kell tárolni a pénzt, ami biztonsági aggályokat is felvet. Mindegyikük megemlíti: nem jó érzés tudni, hogy a NAV mindig mindent lát – még akkor sem, ha mindent szabályosan csinálnak.

A szombathelyi és a körmendi kerékpár szaküzletekben december közepe óta működik az online pénztárgép, Földes Imre üzletvezető már megbarátkozott a szerinte könnyen kezelhető szerkezettel, aminek elmondása szerint nagy előnye, hogy a számítógépekéhez hasonló kijelzője informatívabb, mint a korábbi gépé volt. Ő a régi pénztárgépeit szervizelő szakembertől szerezte be az új szerkezetet, 150 ezer forintot fizetett darabjáért, és állítólag ebből 50-50 ezer forintot visszakap majd. Mint elmondta, tudomásul vette, hogy ezt az egyszeri kiadást le kell nyelni, ezen felül havi 3-4 ezer forintot fizet majd az online kapcsolatért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!