Hírek

2014.01.07. 19:15

Buti Zsanett és Sebestyén Péter a KMKK színpadán

Reméljük, hagyomány lesz a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében megrendezett újévi koncertből. Buti Zsanett (zongora) és Sebestyén Péter (cselló) játszott – a közönség örült.

Ölbei Lívia

„Mindketten a celli Ádám Jenő Jenő Zeneiskolában kezdtük a pályafutásunkat”, mondja Buti Zsanett, egyúttal arra is magyarázatot adva, hogy a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola tanárnője és az Írországban élő csellista, Sebestyén Péter miért éppen a celli művelődési központot választotta újévi koncertje helyszínéül. Az biztos, hogy jól döntöttek: a méretes – mintegy négyszáz főt befogadni képes – színházteremben az év első péntek estéjén a közönség soraiban érdeklődő, büszke, boldog ismerősök, családtagok – vagy „egyszerűen csak” a zene szerelmesei – foglaltak helyet, ott volt köztük például Péter egykori celli zenetanára (ma a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola igazgatója), Orosz Sándor is.

Zsanett vönöcki, Péter Kemenesmagasiban töltötte a gyerekkorát (egyébként az a Sebestyén Zoltán az édesapja, aki évek óta sikerrel vezeti a helybeli citerazenekart, valamint tanítja is a citerát a kemenesmagasi általános iskolában). Így már érthető, hogy miképpen kerültek mindketten kisdiákként a celli zeneiskolába. Zsanett azzal kezdi, hogy mindenképpen szeretné, ha első zongoratanárnője, dr. Tóth Lajosné – Klári néni – neve elhangozna: sokat köszönhet neki, ő indította el azon az úton, amely aztán a szombathelyi művészeti gimnáziumon, a Berzsenyi főiskolán át Ausztriáig, a Konservatorium Wien-ig és a szombathelyi zeneiskoláig vitte. Közben sokfelé muzsikál, színházi produkciókban is részt vesz.

Péter a Szent István király Zeneművészeti Szakközépiskolában érettségizett, utána elvégezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemet, aztán Írországban tökéletesítette tudását (University of Ireland). Ma is Írországban él – tanít, muzsikál, kamarazenekarával a világban sokfelé föllép – , évente általában kétszer jön haza. Zsanettel közösen a celli újévi koncert előtt még soha nem lépett a nyilvánosság elé, bár adódott már két „baráti alkalom”, amikor együtt muzsikáltak – mert az utóbbi négy évben, a távolság ellenére, igazi barátokká váltak. Éppen ez a barátság – a közös lelki hullámhossz, a zenéről való hasonló gondolkodás – indította őket arra, hogy bátran belevágjanak: megszervezzék az első koncertjüket. Ahogy Zsanett mondja, „villámpróbákra” volt csak lehetőségük: előbb a szombathelyi Bartók Teremben találkoztak két próba erejéig, aztán a KMKK-ban,

Aztán a koncert: ajándék Kemenesaljának. Akkor: jövőre, veletek, ugyanitt?

 

Újévi zene, ajándékba

Az esten válogatás hangzott el Händel, Vivaldi, Mendelssohn, Paganini, David Popper műveiből. Az ajándék-koncertre belépőt nem kellett váltani, az adományokat egy új zongora beszerzésére ajánlották föl a muzsikusok. Remélik, hogy lesz még alkalmuk a KMKK-ban játszani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!