Hírek

2014.01.26. 19:50

Rimányiné Kiss Anikó táncpedagógus 80 éves

Szombathely - Nyolcvanadik születésnapja alkalmából köszöntötték pénteken este a népszerű táncpedagógust, Rimányiné Kiss Anikót, akiről túlzás nélkül elmondható: a tánc fellegvárává tette a vasi megyeszékhelyt.

Simon Erzsébet

 

Rimányi Judit, az ünnepelt szintén táncpedagógus lánya és egykori táncospárja, Paál László fogja közre Rimányiné Kiss Anikót (Fotó: Horváth Csaba)

Úgy tudta, a gyerekei lépnek föl egy bálon. Táncpedagógusként, koreográfusként illik hát neki is ott lennie, s ha nem is instrukciókat adni, mint korábban a versenyeken, de legalább a jelenlétével, biztató fejbólintásaival segíteni a szereplőket. Pénteken este pontban hét órakor be is lépett a Tó vendéglő emeleti termébe. Őszintén elámult, amikor nem a gyerektáncosokkal találta magát szembe, hanem a családtagjai, a barátai, a tisztelői és mindenféle korú tanítványa zendített rá a Boldog szülinapot kezdetű köszöntő dalra. Rimányiné Kiss Anikó, mindenki Anikó nénije nyolcvan esztendős. Ezúttal őt ünnepelték, neki táncoltak, zenéltek, az ő tiszteletére mondtak verset.

Anikó néni lánya, a szintén táncpedagógus Rimányi Judit nyilvánosan bocsánatot is kért az édesanyjától, amiért az elmúlt hónapokban nem tűnt jó kislánynak : ugyanis nem győzött füllenteni, hol, mikor, mit csinál, azért, hogy a nagy nap meglepetés legyen és tökéletesre sikerüljön. Anikó néni elérzékenyülve köszönte meg a jókívánságokat, a műsoros és tárgyi ajándékokat. Szommer Ildikó muzeológus Szombathely polgármesterének díszoklevelét nyújtotta át az élete során számos elismeréssel hogy csak a legutóbbiakat említsük: EuroPas-díj, Prima-Primissa-díj, a Magyar Táncsport Szövetség Életmű-díjával gazdagodott táncpedagógusnak.

Anikó néni, miután megszerezte a néptáncoktatói működési engedélyt, 1952-től néptánccsoportokat vezetett Szombathelyen, Zalaegerszegen, Tapolcán, Szentgotthárdon. 1957-ben társastánc pedagógusi képesítését is kézhez vehette, s táncművészként is felléphetett. Ám ő inkább a tanítást választotta. Ötvenhat éve kezdett tánciskolákat vezetni. Versenytánccal 1966 óta foglalkozik, az első Szombathelyen rendezett társastánc verseny inspirálására. Két év múlva megalapította a Savaria Táncegyüttest. Rengeteg magyar bajnok került ki a keze alól, a többi között rendkívül büszke arra a tanítványára, aki bár német színekben tíztánc világbajnok lett. Anikó néniről túlzás nélkül mondható, hogy ő tette a tánc fellegvárává, nemzetközi hírnevűvé a vasi megyeszékhelyt. Most is azt mondta könnybe lábadt szemekkel: addig szeretne foglalkozni a táncolni vágyókkal, amíg mozogni tud. Hiszen a munkája egyben a hobbija.

Nyolcvanadik születésnapja alkalmából számosan köszöntötték Rimányiné Kiss Anikó táncpedagógust a tiszteletére szervezett bálon. Fiatal tanítványai , Mikula Gábor és Kiss Virág angol keringőt mutattak be saját koreográfiájukban Fotó: Horváth Csaba

A születésnapi bálon rokonságának tagjai, volt tanítványai műsorral kedveskedtek az ünnepeltnek. Kiss Márton és Kiss Mihály egy hangszeres vidám zongorajátékkal, Kiss László pantomimjátékkal nevettette meg, dr. Móritz Hajnalka flamencóval, a senior Károlyi László és Szalai Anna, illetve Pöröntő József és Károlyi Piroska tangóval, angol és bécsi keringővel örvendeztette meg. Ifjú tanítványai, Mikula Gábor és Kiss Virág egy saját maguk által koreografált angol keringővel tisztelegtek a mesterük előtt. Sziliné Csáki Emília a táncpedagógus kollégák nevében is megköszönte a példamutató munkát. Ne feledkezzünk meg Pethő Kincső Nóráról, színésznőről, aki verset mondott Anikó néninek. A poémát a férje, Bitskey Lukács színész-rendező kifejezetten erre az alkalomra írta, hitvese táncélményeinek elbeszélései alapján a tánccá lett életről.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!