Hírek

2014.01.24. 08:17

Hóhelyzet Vas megyében – Megérkezett a tél

Vas megye - Péntekre megérkezett a régóta várt tél. A reggeli órákban nem okozott gondot a havazás, az utak vizesek, nedvesek voltak.

Bajdó Bettina

Kapcsolódó cikkek:

Szombathely és Vas megye részletes időjárása

Szombatra tizenhárom megyére adtak ki figyelmeztetést

Több megyében másodfokú riasztást adtak ki hófúvás miatt

A Magyar Honvédség járművei kamionokat mentettek

Baranyában egyre nehezebb közlekedni

Ingyenes az M6-os és az M7-es

Teljes útlezárás az M7-es autópályán

Udvar felől nem jöhetnek kamionok Magyarországra

Tolnában is kamionstop van, Dombóvárnál több jármű akadt el

 

20:15 - Csökken a havazás

A legfrissebb adatok szerint Vas megye területén csökken a havazás intenzitása.

Éjfélig további havazás várható, csökkenő intenzitással. Az előrejelzés szerint a megye déli részén egy-két cm hó, a megye középső és északi részén elszórtan hószállingózás várható. A szél Szombathely – Kőszeg térségében estére elérheti a 20 km/h-t, helyenként 35-40 km/h széllökések is felléphetnek.

A téli időjárás miatt három esetben volt szükség tűzoltói beavatkozásra. Körmenden és Szentgotthárdon a rárakódott hó súlya miatt megdőlt egy fa dőlt meg, a műszaki mentést a helyi hivatásos tűzoltó egységek hajtották végre. Csepreg – Tömörd között pedig egy személygépjármű csúszott az árokba, személyi sérülés nem történt, a műszaki mentés jelenleg is folyamatban van.

A megye útjai mindenhol jól járhatók. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas Megyei Igazgatósága jelenleg 11 munkagéppel megelőző jellegű síkosság-mentesítést és a megye déli részén, a mellékutakon hóeltakarítást végez.

 

18:10 - Szombat reggelre fagyni fog

Pétervári Tibor, az OMSZ szombathelyi észlelője elmondta, délután négyig a megyeszékhelyen három centiméternyi hó esett. A hó ekkor még nem maradt meg, mivel a hőmérséklet kora délutánig nulla Celsius-fok felett volt, valamint az előző hetek időjárása miatt elég magas volt a talajfelszín hőmérséklete is.

– Hat milliméternyi csapadék hullott Szombathelyen reggeltől délután fél négyig – folytatta az észlelő. – Ez fagyos talaj és mínusz egy, két fok esetén hat–hét centiméternyi havat vagy akár nyolc–tíz centiméternyi porhavat jelentene. Három óra után gyorsan kezdett hűlni a levegő, tehát ami ezután esett, az meg is maradt. Délután a szél is megélénkült, hordta a havat.

Hozzátette: óvatosan kell közlekedni, szombat reggelre fagyni fog, mínusz öt fok köré esik vissza a hőmérséklet. Szombaton megszűnik a hóesés, napos időszakok is lesznek. Csípős idő várható. Ott, ahol estig is marad az összefüggő hótakaró kifejezetten hidegek lesznek a következő éjjelek. Vasárnapra, hétfőre, sőt még keddre is helyenként mínusz 10 fok alá, a legvastagabb hóval fedett részeken mínusz 15 fok körülire hűl a levegő. Csütörtök környékén lehet újabb havazásra számítani, ennek mennyisége azonban még bizonytalan.

 

15:55 - Védelem a hidegben

A legfrissebb előrejelzések szerint a következő napokban kemény éjszakai fagyokra kell készülni. Ha huzamosabb ideig kell szabadtéren tartózkodunk, fontos odafigyelnünk a réteges öltözködésre. A vizes ruhát lehetőség szerint azonnal szárazra kell cserélni. Külön figyelmet kell fordítani a meleg, száraz, vízzáró lábbelik használatára. Az egyik legfontosabb teendőnk, hogy mozgassuk végtagjainkat, ujjainkat, ami élénkíti a vérkeringést és emeli a test hőmérsékletét.

 

15:30 - Esik a hó

Az OMSZ adatai szerint délután egy óráig két centiméternyi hó esett Szombathelyen, Rábagyarmaton pedig öt centiméternyi. Hólepel volt Szalafőn, Pinkamindszenten és Jákon. A hőmérséklet továbbra is nulla Celsius-fok körül alakul, viszont élénkült az északkeleti szél. Délután három órakor a legerősebb széllökések elérték a 22 kilométer/órát.

 

15:13 - Árokba csúszott egy mentőautó

Árokba csúszott egy mentőautó péntek délután, fél négy után néhány perccel Vas megyében, Balogunyom település külterületén. A mentőautó két sérültjét egy másik mentőautóban ápolják. Az úton teljes útzár van érvényben.

 

 

11.25 Elsőfokú riasztás három vasi járásra

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a legfrissebb adatok alapján elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki Vas megye három járására. A szentgotthárdi, körmendi és vasvári járás területén gyenge hófúvásra kell számítani, így a frissen lehullott hóból a szél alacsony hótorlaszokat is emelhet.

A megye közútjai vizesek, nedvesek, ezért a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a közlekedésben résztvevőket, hogy az útviszonyoknak megfelelően válasszák meg haladási sebességüket, és tartsák be a követési távolságot!


10.16 - Reggelre megérkezett a tél, a reggeli órákban nem okozott gondot a havazás. Az utak vizesek, nedvesek voltak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki Vas megye területére a várható havazás és hófúvás miatt mára. Továbbá ugyenez a figyelmezetés van életben holnapra is a hófúvások miatt.  Az OMSZ adatai szerint hajnalban kezdődött a havazás a megyeszékhelyen, számottevő mennyiségű csapadék reggel kilenc óráig nem esett. A szél először délkeleti volt, majd keletire fordult, kilenc óra után pedig északkeleti irányból fújt. A legerősebb széllökés 12 kilométer/órás volt.

Az előrejelzések szerint a következő órákban Vas megyében 10 centimétert meghaladó friss hó hullhat. A friss hóval fedett területeken gyenge hófúvásokra kell számítani, a szél akár alacsony hótorlaszokat is emelhet. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a lakosságot, hogy a téli útviszonyoknak megfelelően, fokozott elővigyázatossággal közlekedjenek.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője közleményében azt írta, hogy a reggeli órákban a nyugati határszélen Fertőszentmiklós, Szombathely, Vasvár, Zalaegerszeg és Lenti, délen pedig Nagyatád, Kaposvár, Baja, Kiskunhalas, Szeged és Makó térségében havazott, Körmend környékén hódara hullt, Mosonmagyaróvár, Győr, Keszthely, Marcali, Székesfehérvár, Sárbogárd és Pécs környékén pedig szálingózott a hó. A csapadékos területeken a kiszórt olvasztóanyagok hatására a hó elolvad, vizes, nedves az úthálózat, a kora reggeli órákban közel 250 munkagépünk dolgozott a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon. A látási viszonyok általában jók, de a Dunántúlon elszórtan párás a levegő. Ködfoltok alakultak mi Tatabánya környékén, Vasvár és Nagyatád térségében pedig a hóesésben csak közepesek a látási viszonyok.

 

7.00 - Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb, ma hajnali adatai szerint az ország délnyugati, déli megyéiben - különösen a Dél-Dunántúlon - jelentős havazás várható, hófúvással!

A reggel folyamán a havazás zónája tovább terjeszkedik északkelet felé, átterjedve az Észak-Dunántúl és az Alföld egy jelentős részére. Délelőtt a délnyugati megyékben lehet intenzív a havazás. Délután az erősebb intenzitású hóesés átterjed az Alföld déli felére is. A nap során összességében a Sopron - Szolnok - Debrecen vonaltól délre alakulhat ki összefüggő hótakaró, melynek vastagsága dél, délnyugat felé növekszik majd. Általában 2-10 cm-es rétegre számíthatunk, de a Balatontól délre és az Alföld déli felén 10-20 cm-es, Zala, Somogy és Baranya megyében akár 20 cm-t jóval meghaladó hótakaró is kialakulhat péntek éjfélig.

A folyamatosan élénkülő északkeleti szél a Dunántúl déli felében és Bács-Kiskun megyében hordhatja a havat, emelhet hótorlaszokat.

Péntek reggel az Alföld délkeleti részén átmenetileg előfordulhat.

Az előrejelzések szerint a következő 24 órában Vas megyében 10 cm-t meghaladó friss hó hullhat. A friss hóval fedett területeken gyenge hófúvásokra kell számítani, a szél akár alacsony hótorlaszokat is emelhet.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a lakosságot, hogy a téli útviszonyoknak megfelelően, fokozott elővigyázatossággal közlekedjenek!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!