Hírek

2014.01.20. 10:20

Házastárs, élettárs?

Az önálló családalapítás életkora egyre jobban kitolódik, ezzel párhuzamosan a választott párkapcsolat formája/típusa is radikális változáson ment keresztül. Minderre a Központi Statisztikai hivatal 2011-es népszámlálási kiadványa világít rá.

Kelemen Attila

A házasságkötések évtizedek óta tapasztalt számottevő csökkenése elsősorban a házaspáros családok számát és arányát vetette vissza a nők és férfiak valamennyi korcsoportjában. A visszaesés különösen a 25 év alatti fiatalokra jellemző, akik körében 2001 óta a negyedére, 1990-hez viszonyítva pedig a tizedére esett a házaspáros családban élők aránya. Az életkor előrehaladásával mérséklődik a visszaesés mértéke, de még így is számottevő, különösen a 40 évnél fiatalabb nők körében. Összességében a házaspáros családban élő nők aránya 2001 óta 16,5 százalékkal, 1990-hez viszonyítva pedig több mint egynegyedével (26,4 százalék%) csökkent 2011-re. A férfiaknál is hasonló nagyságrendű volt a visszaesés mértéke.

Egészen más a változások figyelhetők meg az élettársi kapcsolatban élő családoknál. Valamennyi életkorban és mindkét nem esetén igen jelentősen növekedett az ilyen párkapcsolatban élők aránya. Kitüntetett szerepe van az élettársi kapcsolatokban a 20-as éveik második felében élő nőknek és 30-as éveik elején járó férfiaknak, mert náluk a leggyakoribb ez az életforma. Összességében 2001 óta a másfélszeresére, 1990-hez viszonyítva 2,7-szeresére emelkedett az élettársként együtt élő nők aránya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!