Hírek

2014.01.23. 15:50

Ilyen ez a való világ

Szombathely - A tévés valóságshow szombathelyi szereplőjét nem jogerősen sikkasztásért elítélte a bíróság. L. László nemrég költözött be a VV-villába, büntetőügyében pedig új eljárás kezdődik.

Simon Erzsébet

Egy közismert szombathelyi vállalkozó is a szereplője az egyik kereskedelmi csatorna valóságshow-jának. A műsor honlapján megadott adatai szerint a negyvenéves VV Laci foglalkozása logisztikus, értékesítő, egy új élet reményében költözött be a villába, az álma, hogy Olaszországban a tengerparton éljen, s ott öregedjen meg. Több más mellett azt is megemlíti: a legőrültebb dolog, amit valaha tett, hogy több mint háromszáz kilométeres óránkénti sebességgel motorozott...

Szombathelyen sokan vannak, akik VV Lacinak azt az oldalát is ismerik, amivel nem büszkélkedik a nyilvánosság előtt. L. Lászlót 2012. májusában nem jogerősen négy év börtönre ítélte a Szombathelyi Törvényszék. Bűnösnek találta ugyanis a bíróság folytatólagosan, üzletszerűen, jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmények miatt.

Számos otthonteremtőnek beárnyékolta az életét a Napfény Lakópark építtetője, aki most tévészereplő. Fotó: Horváth Csaba

Ellene – és két másik társa ellen – még 2009-ben emelt vádat a Vas Megyei Főügyészség. A Napfény Lakópark néven elhíresült per 2011 májusában kezdődött. A történet arról szól, hogy L. László a társával 2005-ben alapított egy azonos nevű kft.-t a Napfény Lakópark megvalósítása érdekében. Összesen 38 lakást kívántak építeni a Petőfi telepen, három ütemben. A beruházást egy bank finanszírozta, s a hitelszerződések szerint valamennyi vevői befizetésnek az e célból nyitott zárolt vevői befizetések alszámlára kellett volna befolynia. Az épülő otthonok értékesítését L. László irányította. Az elsőfokú bíróság vele kapcsolatban azt állapította meg, hogy a vevőktől foglaló vagy vételár-előleg címén átvett pénzösszegekkel a sajátjaként rendelkezett, azokat nem fizette be a zárolt vevői számlákra. Az 52,1 millió forintos kárból a bíróság szerint 26,6 millió megtérült, így az elsőfokú ítéletben L. Lászlóra 25,5 millió forint vagyonelkobzást is kiszabtak. Főbüntetésül négy év börtönre ítélték, öt évre eltiltották a közügyek gyakorlásától, s ugyanennyi ideig nem lehet gazdasági társaság vezetője.

A verdikt ellen L. László védője fellebbezett, mégpedig a büntetés enyhítéséért. A Győri Ítélőtábla, mint másodfokú bíróság a Szombathelyi Törvényszék ítéletét megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte, és az elsőfokú bíróságot új eljárás lefolytatására utasította. A Szombathelyi Törvényszék a büntetőügyet áttette – a vonatkozó, 2013. szeptemberétől hatályos új törvény alapján – a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Szombathelyi Járásbírósághoz. A végzés ellen L. László védője fellebbezést jelentett be, amelyet a Győri Ítélőtábla a napokban vett kézhez, és mint másodfokú bíróság fogja elbírálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!