Hírek

2014.01.21. 15:16

Optimisták a pályakezdők?

Szombathely - A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán végzett felmérés szerint a hallgatók többsége optimista munkaerő-piaci esélyeit illetően. Kíváncsiak voltunk, hogy mi a helyzet a szombathelyi egyetemen végző hallgatók esetében.

Farkas Eszter

Az üzleti főiskola felmérése szerint a pályakezdő főiskolás fiatalok 85 százaléka valószínűnek tartja, hogy el tud helyezkedni a szakterületén, ugyanakkor közel felük tervez külföldi munkavállalást a közeljövőben. Az intézmény összegzése szerint a felmérést kitöltő fiatalok alapvetően bizakodók munkaerő-piaci lehetőségeiket tekintve: 19 százalékuk egészen biztos benne, hogy rövid időn belül sikerül a szakterületén elhelyezkednie, kétharmaduk szerint pedig ez jó eséllyel menni fog. Érdekesség, hogy leendő fizetésükkel kapcsolatban azonban pesszimistábbak a hallgatók. A felmérés kapcsán megkérdeztünk néhány fiatalt, mik a kilátásaik a jövőjüket illetően. Kedd délelőtt izgatott fiatalok ücsörögtek, és gyűrték a papírokra kidolgozott tételeket, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ C - épületében. Az izgatottság persze jogos volt, hiszen az államvizsga előtti percekben meséltek arról, hogy mihez is kezdenek majd, ha kézhez kapják diplomájukat.

Balról: Németh Balázs Máté, Harcz Gergő és Csókás Csaba tegnap délelőtt államvizsgáztak a Nyugat-magyarországi Egyetemen. Fotó: Horváth Csaba

Németh Balázs Máté testnevelő, egészségfejlesztő szakon államvizsgázott. Lehetőségeit viszonylag optimistán látja.

– Én egy öt és fél éves képzést csináltam végig, most a mester képzés vizsgáját teszem le. Nem gondolom azt, hogy a pályakezdő fiatalok egyszerű helyzetben lennének. Szerintem azzal, hogy megemelték a testnevelés órák számát az iskolákban, viszonylag nagyobb arra az esély, hogy később el tudjak helyezkedni a szakmában – fejtette ki a diák.

– Angolul jól beszélek, a német tudásomat kell egy kicsit fejlesztenem. Gondoltam rá, hogy külföldön próbáljak szerencsét, de a diplomámat nem biztos, hogy kint tudnám használni, ezért egy kiegészítő szakmát még lehet, hogy tanulni fogok, így külföldön is jobban érvényesülhetek. Ha jó lehetőséget kapok itthon, azzal viszont biztosan élni fogok – válaszolta a friss diplomás.

Csókás Csaba testnevelő, játék és szabadidőszervező szakon államvizsgázott. Csaba külföldön fog szerencsét próbálni.

– Bár lenne arra lehetőségem, hogy a szakmámban helyezkedjek el, azonban a nagyobb jövedelem reményében Ausztriában próbálok szerencsét. Jól beszélek németül, így viszonylag könnyen találtam munkát, bár nem a szakmámban – vázolta fel Csaba.

Harcz Gergő szintén testnevelő, játék és szabadidőszervező szakon vizsgázott kedden. Gergő ugyan szeretne a szakmájában dolgozni, egyelőre úgy néz ki más utat választ.

– Eddig két állás van kilátásban, de egyik sem a diplomámhoz köthető munka. Szeretnék a szakmámban dolgozni. Jól beszélek angolul, mégsem szeretnék elmenni külföldre – ecsetelte a Gergő.

A fiúk abban egyetértettek, hogy kezdő fizetésnek a 140 és 150 ezer forintos bérrel lennének elégedettek.

SZERINTEM

Az államvizsgázó fiúk láttán, előtörtek a régi emlékek. Amikor még évekkel ezelőtt, ültem a folyosón csoporttársaimmal, szorongatva a tételeket. „Csak már legyek túl ezen!" Ez járt a fejemben. Szerencsés voltam, hiszem az utolsó év, utolsó hónapjaiban már elkezdtem dolgozni, így nem kellett azon agyalni, hogy mi lesz másnap, indulni kell munkát keresni. Az pedig, hogy akkor mi volt a jövőképen? Már talán meg sem tudnám mondani. Talán egyetlen kikötésem volt. Azt csinálhassam, amit szeretek, és élvezek. Így utólag: még ha az eleje nehéz is volt, semmin sem változtatnék. Mert a fő cél teljesült. Azt csinálom, amit szeretek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!