Hírek

2014.01.05. 18:55

Plakátok a borvízmúzeumról

Nárai - Vasárnap nyílt meg az a tárlat, amely a Csíktusnádi Borvízmúzeum plakátjait vonultatja fel Sárgaliliom Alkotó és Közösségi Házban.

Farkas Eszter

Vízkereszt ünnepe alkalmából Náraiba látogatott a Csíktusnádi Borvízmúzeum plakátkiállítása. A tárlatot vasárnap reggel nyitották meg. A Kárpát-medence túlsó szegletében, közel ezer kilométerre keletre található Székelyföld Csomád-Bálványos régiója. A vándorkiállítás ezt az ásványvizekben gazdag vidéket, és az ehhez kötődő hagyományokat és a borvíz felhasználását mutatja be a vándorkiállítás.

A megnyitó a vízkeresztnapi ünnepi mise után kezdődött a Sárgaliliom Alkotó és Közösségi Házban. A tárlatot dr. Balogh Lajos botanikus, a szombathelyi Savaria Múzeum Természettudományi Osztályának vezetője nyitotta meg. Köszöntőt mondott Németh Tamás polgármester, majd a kiállítást bemutatta dr. Unger Zoltán geológus, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának Földtani Tanszék vezetője, a Magyarhoni Földtani Társulat társelnöke. A Borvízmúzeum hasonló, szervezett bemutatása már jelentős múlttal rendelkezik Magyarországon.

A Csíktusnádi Borvízmúzeum plakátokon. A fotón: dr. Unger Zoltán (Fotó: Szendi Péter)

A posztereken és molinókon keresztül a nézelődő megismerheti a fürdő és ivóvízkultúra egykori hangulatát, Székelyföldön, a Kárpátok belső vulkáni hegyvonulatainak térségében több olyan forrás fakad, amelyek nagyrészt vulkáni működés eredményei. A hideg és meleg források jelentős része emberi fogyasztásra is alkalmas; borvíz, ahogy ott nevezik. Székelyföldön a lakosság megtalálta a hasznosíthatóság formáit: kutakat, medencéket építettek a forrásokra. Ezeket egészségkarbantartásra és gyógyításra használják. A 19. századra egyes forrásokat úgy kiépítettek, hogy a polgári fürdőkultúra elemei is megjelentek, fürdőtelepülések is jöttek létre. Ilyen Tusnádfürdő is a Csíki-medence déli végében, a Hargita-hegység délkeleti lábainál.

Itt készült el Erdély első és egyetlen borvízmúzeuma. A múzeum egy jurtára emlékeztető építmény, ami civil szervezetek, a helyi lakosság összefogásával, magyarországi támogatók segítségével valósult meg. Az ezredfordulón a különböző egyesületek, személyek összefogásával megalakult a Székelyföldi Fürdőépítő Kaláka, hogy a fürdőket újjáépítse. A Náraiban látható kiállításon ezekről a mozzanatokról is láthatóak molinók. A paravánokon felállított posztereket még körülbelül egy hónapon keresztül tekinthetik meg az érdeklődők a Sárgaliliom Alkotó és Közösségi Házban. Előzetes egyeztetés alapján a kiállításhoz idegenvezetést is kérhetnek az érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!