Hírek

2014.01.16. 10:35

A születésnapos város

Januárban nemcsak a kultúra napját, hanem a saját születésnapját is ünnepli Celldömölk: 1979. januárjában nyerte el a városi rangot.

Ölbei Lívia

Bár írott dokumentumokkal alátámasztott mintegy 800 évre visszanyúló történelmében előfordult már a mezővárosi rang, most a 20. század jelentős eseményeire tekint vissza az ünneplés: Kiscell és Nemesdömölk 1904-ben egyesült Celldömölk néven - innen az egyesítés 110. évfordulója - , 1979-ben pedig várossá nyilvánították Kemenesalja központját, amelyhez ekkor már hozzátartozott Alsóság, és csatlakozott Izsákfa is. A dupla jubileumot január 25-én üli meg a város a KMKK színháztermében. A ünnepi programban helybeli kulturális-művészeti csoportok lépnek fel. Ekkor kezdődik meg a jubileumi év, amelyben több program is várható.

Celldömölk várossá avatásának 35., a településegyesítésnek 110. évfordulója alkalmából rendez ünnepséget a celldömölki önkormányzat január 25-én 17 órakor a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében. Ünnepi beszédet mond Fehér László polgármester, a jubiláló várost köszönti: Kovács Ferenc, a Vas megyei közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő. A jubileum alkalmából elismeréseket ad át Fehér László polgármester, Söptei Józsefné alpolgármester és Farkas Gábor jegyző. Az ünnepi kulturális műsorban a város kulturális-művészeti csoportjai és szólistái működnek közre. Föllép a Liszt Ferenc Vegyeskar, az Ádám Jenő Zenei Alapfokú Művészeti Iskola tanárai, Energy Dance Sport Tánc Egyesület, a Soltis Lajos Színház, a Mirage Salon Quartet, a Kemenesalja Néptánc-csoport, a Tabán zenekar.

Tavaszváró pillanatkép a nemrég megújított celldömölki belvárosból, a Szentháromság térről (Fotó: Szendi Péter)

Ez a névsor önmagában jelzi, hogy a 12 ezres kisvárosnak - amely fekvése folytán is, természetes módon vált Kemenesalja központjában - sokszínű kulturális élete van. A sokszínűség jellemzi a város történetét is. A mai Celldömölk öt, eredetileg különálló település szervesüléséből alakult ki a páratlan természeti kincsnek számító most már épített kulturális attrakciót is kínáló Ság hegy lábánál. A legrégebbi ezek közül feltehetően Alsóság (első említés: 1272, 1787: mezővárosi rang), valamint Izsákfa. Az apátsági székely Pórdömölköt 1252-es irat említi először, aztán Nemesdömölk (1410) következik. A búcsújáró Kiscell megalapítása Koptik Odó nevéhez fűződik a 18. században. Kisscell és Nemesdömölk 1904-ben egyesült Celldömölk néven (innen a 110. évforduló). Alsóság 1950-ben, Izsákfa 1979-ben csatlakozott közigazgatásilag Celldömölkhöz. A település 1979. januárjában kapta meg az újkori városi rangot; innen a 35. születésnap.

Január 25-én, a duplán jubileumi ünnepség alkalmával várostörténeti kiállítás is nyílik, amelyet aztán február 15-éig láthat a közönség a művelődési központ aulájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!