Hírek

2014.01.01. 18:15

Túra a rezsicsökkentés jegyében

Bozsok - Szilveszter napján több óévbúcsúztató túra is indult a hegyekbe, ahhoz csatlakoztunk, amit a rezsicsökkentés jegyében szerveztek.

Merklin Tímea

 

– Azért választottuk a rezsicsökkentés jelszót, mert a túrázók a teljes távot üzemanyagköltség nélkül, vagyis gyalog teszik meg, és a hegytetőn rendezendő piknikhez is karácsonyról maradt ételeket hoznak, amiket közösen ingyen megsemmisítünk – tudtuk meg a túravezetőtől, Nagy Gábortól, akinek 35 fős csapata ebben a hangulatban, vagyis nagy vidáman vágott neki a hegynek, a szemerkélő eső ellenére. Vizes és sáros volt az út, csúszott az avar a meredélyen, de ez senkit nem zavart a megfelelő bakancsok, botok birtokában. A környékbeliek – szombathelyiek, kőszegiek – már nem először jártak fent, az Óriások útján, a budapesti és környéki vendégek pedig látni akarták a kultikus helyet, a Kalapos-követ, amihez sok legenda fűződik. Az Óriások útja egy tanösvény a Kőszegi-hegységben, a jelentősebb sziklaalakzatokat, kis barlangokat mutatja be. Kék háromszög jelzéseken keresztül lehet követni a hét kilométer hosszú útvonalat a Kalapos-kőig. Az izgalmas, gyűrt-csipkés formájú sziklák vulkáni eredetű metamorf kőzetből, zöldpalából épülnek fel. Egy legenda óriásokról beszél, akik valaha itt jártak, egy másik szerint az ördög lett nagyon dühös, amikor a velemi hegytetőn templom épült, akkor verte a fejét dühében az egyik sziklába, amely látványosan meghasadt, elhagyta itt néhány fogát is (ezek a kisebb kövek)...

A 25 fős budapesti csapatban 11 gyerek volt. Hét autóval jöttek Bozsokra szilveszterezni, a hét család két éjszakát töltött itt, sétáltak, túráztak, az óévbúcsúztatón majdnem malacot sütöttek kemencében, de mivel sokat kellett volna állni mellette, végül is beérték hurkával. Otthonról hozták a nők a házilag készített majonézes salátákat - lencse-, krumpli- és franciasalátát. Este maguknak rendezték meg a zenés-táncos mulatságot. Wagner Mónikától, a csapat egyik tagjától megtudtuk: baráti körüket az szervezi, hogy gyerekeiknek közös tanító nénije volt alsó tagozatban, akit már kinőttek a gyerekek, de a barátság a szülők között is megmaradt. Részt vett a túrán maga a tanítónő, Kiss Zsuzsa is, aki elmesélte: egy régi Fonográf sláger az indulójuk („Csak egy kék színű virág..."), és innen kapta a csapat a nevét: Búzavirág Baráti Kör, jelvényük is van. Kérésünkre a nótafa előkapta hátizsájából a dalszöveget, énekelni kezdte a dalt, a többiek pedig vele tartottak: „Soha semmire nincs idő, olyan gyorsan jár a nap, és nagyon ritkán látom a barátaimat..." – zengett a hegyen, ahol szarvaskolbász és medvehagymás pesto is akadt a „maradékokból" terített asztalon.

Itt most volt idő, az óév utolsó napján a barátokra, családra, jól elfáradtak a kiránduláson, és este együtt köszöntötték az új esztendőt. Ezért a buliért utaztak 250 kilométert, hogy e kultikus helyen dallal is elmondják újra egymásnak: „a búzavirág minden földön megterem".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!